Nem épül meg a Pázmány campusa, túl drága lenne

2022.07.10. 05:52
Eredménytelen lett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem „Bródy projekt” kivitelezésére kiírt közbeszerzés, miután a legolcsóbb ajánlat is két és félszer több volt a rendelkezésre álló összegnél.

A tender eredménytelenségét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A projekt egy új campus építését, valamint a Bródy Sándor utca 15. szám alatti műemléki épület átépítését foglalja magában.

A beruházás hatókörébe a Szentkirályi utca 28–30. szám alatti oktatási épület is beletartozik. Ennek a hasznos alapterülete 9 944,6 négyzetméter. A Bródy Sándor utca 15. szám alatt felújítandó-átalakítandó védett műemléki épület – amely az egyetem működését támogató központi szervezeti egységek irodái számára készül – hasznos alapterülete 1 496,1 négyzetméter, míg a Szentkirályi utca 28–30. szám alatt álló épületé 1 306 négyzetméter.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem szerint a rendelkezésükre álló összeg nem elég a szerződés megkötéséhez, még a legkedvezőbb ajánlattal sem, mivel az egyetemnek csaknem 11 milliárd forintja van a projektre, az ajánlatok pedig nettó 25–27 milliárd forint között mozognak – írja a Napi.hu.

Mint megírtuk, az új campus megépüléséig a Pázmány Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának összes képzése ősztől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) területén található Danubianum épületébe költözik. A kormány még 2020 júliusában döntött arról, hogy a józsefvárosi Palotanegyedben új, modern egyetemi campust hoz létre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem számára. A kormány kilencmilliárd forintot különített el a tervpályázat lebonyolítására.