Az Agrárminisztérium Brüsszelhez fordul a rendkívüli aszályhelyzet miatt

2022.07.11. 10:16 Módosítva: 2022.07.11. 10:16
Az aszályhelyzet miatt az Agrárminisztérium az Európai Bizottsághoz fordul, és a kaszálási korlátozások feloldását kéri Brüsszeltől az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevők érdekében.

Nagy István agrárminiszter a tárca hétfői közleménye szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazánkat sújtó rendkívüli aszályhelyzet miatt a növénytermesztők mellett az állattartók is súlyos károkat szenvednek el.

A takarmány-előállításhoz szükséges terméshozamok ugyanis messze a normális mennyiség alatt maradnak. Az agrártárca minden lehetséges eszközzel küzd ebben a nehéz helyzetben annak érdekében, hogy csökkenjenek a mezőgazdasággal foglalkozó gazdaságok veszteségei – tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, a küzdelem egyik lépéseként Magyarország soron kívüli engedélyt kért az Európai Bizottságtól az agrár-környezetgazdálkodási programban érintett gyepterületekhez kapcsolódó időbeli kaszálási korlátozások feloldására.

Nagy István abban bízik, hogy a bizottság felméri a helyzet valódi súlyát, és az állatok ellátása érdekében lehetőséget ad az időbeli korlátozások mérséklésére. A tervezett intézkedéssel – amennyiben azt a bizottság jóváhagyja – enyhíthetünk a gazdálkodók gondjain annak ellenére, hogy az aszállyal érintett területekről már csak csökkent értékű takarmány nyerhető ki.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a magyar agrárium és élelmiszer-ellátás biztonságának fenntartása nemzetstratégiai jelentőségű ügy, hiszen az önellátás képessége a társadalmi stabilitás fontos pillére. A mezőgazdaság szereplői kitartó és elkötelezett munkájukkal erős és válságálló ágazatot tudhatnak magukénak, melynek működtetésében a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására – hangsúlyozta Nagy István.  • Hírek
  • Megtakarítás