Egymilliárd forintos támogatást kapott a Pannon Egyetem és partnere

2022.07.12. 13:49
Egymilliárd forintos támogatást nyert a Pannon Egyetem és konzorciumi partnere, a KALL Ingredients Kft. a tejsavtermelődés szabályozását lehetővé tevő kutatás-fejlesztésre – közölte keddi, veszprémi sajtótájékoztatóján a projekt szakmai vezetője.

Nagy Gábor, a KALL Ingredinets Kft. Alkohol Energia üzemcsoport-vezetője közölte, hogy az együttműködés eredményeként három év alatt készül el egy tanulmány, amelyet olyan vállalatok tudnak felhasználni a hatékonyabb termelés érdekében, ahol a tejsav szerepet játszik, többek között a kukoricafeldolgozó üzemekben.

A tejsav termelődését bizonyos esetekben segíteni kell, más termelési folyamatok közben pedig gátolni, ebben a szabályozásban segít majd az együttműködés eredményeként születő dokumentációs csomag – hangsúlyozta Nagy Gábor.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetem régóta végez vegyész- és biomérnöki kutatásokat, és szándékuk szerint folytatják az együttműködést a KALL Ingridients Kft.-vel a projekt megvalósulását követően is.

A cukor és édesipari, valamint alkohol és takarmány előállításával foglalkozó vállalat üzemcsoport-vezetője beszélt arról is, hogy a tiszapüspöki, magyar tulajdonú, kukoricafeldolgozó KALL Ingredients Kft.-nél a termelés 2017-ben indult, a beruházás 160 millió eurót tett ki. Évi 500 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel, 400 munkatársuk van, 25 országban értékesítik termékeiket, több mint 200 partnerrel dolgoznak – tette hozzá.

Tavalyi pénzügyi beszámolójuk szerint az árbevételük 136,7 millió euró volt, az előző évi 114 millió euró után. Tavaly 15,4 millió euró adózás utáni veszteséget könyvelt el a 2020-as 3,6 millió eurós nyereséget követően a mintegy 5,8 millió saját tőkével rendelkező társaság.