Parragh László: Kissé erőteljesre sikerült a kata módosítása

D SOS20220620015
2022.07.12. 06:48
Több olyan adónem is létezik, amely képes lehet átvenni a kata szerepét, a most kiesőket nem éri jelentős hátrány – értékelte a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki úgy látja: a javaslat kissé erőteljesre sikeredett.

A kormány által tervezett, a kisadózó vállalkozók tételes adózásáról (kata) szóló törvénymódosítás illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – nyilatkozta a Világgazdaságnak Parragh László, a szervezet elnöke.

Az MKIK elnöke a lapnak elmondta, hogy az általa vezetett szervezet várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. Parragh László ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy az iparkamara az összes verziót, illetve számítást letette az asztalra.

Parragh László szerint kizárt, hogy a kata tervezett módosítása a keddi szavazásig puhulna, hiszen a parlament kivételes sürgősségi eljárás keretében fogja megtárgyalni az előterjesztést.

Az MKIK úgy számol, az új törvény hatására nagyon jelentősen lecsökken a most mintegy 450 ezerre tehető katás adózói kör. Parragh László ugyanakkor megjegyezte: a magyar ember találékony, így lesznek ötletek és tippek, ráadásul több olyan adónem is létezik, amely képes lehet átvenni a kata szerepét.

A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, amelynek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról

– fogalmazott az MKIK elnöke, aki azt is hozzátette: az átalakítás alapszituációja, hogy egyre többen ismerték fel, hogy kedvezményesen kikerülhető a közteherviselés a kata választásával.

Szerinte viszont ebben az esetben nem csalás történt, mivel csak egy kiskapu kihasználásáról van szó, és aki ezzel élt, az mindezt logikusan tette. Mindeközben viszont a munkavállalók 85 százaléka teljeskörűen adózott.

„Ha engedik, hogy közterhek nélkül, vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer” – jegyezte meg Parragh László.

Van, amiben nem volt egyetértés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara utóbbi folyamat felszámolásával egyetért a kormánnyal, a hatálybalépésről viszont már volt vita a felek között. A jelenlegi tervezet szerint az új katatörvény szeptembertől lép életbe, azonban az iparkamara a januári érvénybelépést javasolta.

Parragh László elmondta, hogy a szervezet szerint mindig többet visz az év közben átállás, ám ha a kormány így dönt, ahhoz szerinte a szereplők igazodni fognak.

Hozzátette azt is, hogy minden további nélkül elvégezhető a szükséges adminisztráció ősz elejére, álláspontja szerint a könyvelők ennek egy perc alatt eleget tudnak tenni, különösebb költségvonzat nélkül.

„Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt” – fűzte hozzá Parragh László.

(Borítókép: Parragh László. Fotó: Soós Lajos / MTI)  • Hírek
  • Árfolyam