Veszélyhelyzet van, Orbán Viktor összehívta a minisztereket a Karmelitába

D MTI20220713006
Az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt összehívta a kormánykabinetet Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorba. Az indoklásban azt írták: az ukrajnai háború miatt energia-vészhelyzet van Európában.

Szerda reggelre hívta össze Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorba a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek, és ahol az európai energiaválságról tanácskoznak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az indoklás szerint az értekezletet amiatt kell megtartani, mert az Ukrajnában zajló háború miatt energia-vészhelyzet van Európában, az elmúlt napokban pedig világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak.

Európa megroppant

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Gazprom Európát már hónapok óta szorongatja. Oroszország már csak 4,7 milliárd köbmétert szállított Európába, ami alig egyharmada a 2021 elején mért szintnek. A legnagyobb gázszállítások az Északi Áramlaton érkeztek. Az Északi Áramlat 2-nek, amely egy új vezeték lenne – sőt már kész is van –, Németország megtagadta a működési engedélyét a háború miatt.

Az Északi Áramlaton június 16-án műszaki problémákra hivatkozva a kapacitás 40 százalékra csökkent. A nagy európai vevőket, mint az olasz Eni, az osztrák OMV és a német Uniper, már akkor rendkívüli módon sújtotta ez a helyzet: a hiányt az azonnali piacon kellett pótolniuk, ami jelentősen drágább.

Július 11-én reggel Oroszország – ahogy arról lapunk is beszámolt – leállította az összes gázexportot az Északi Áramlaton keresztül, tíznapos karbantartási munkálatokra hivatkozva. Ez azért történt, mert egy létfontosságú turbina javításra szorul, és a Siemens Energy Kanadába szállította javításra – vélhetően Orbán Viktor mai értekezletén ez kardinális kérdés lesz.

Aszódi Attila volt államtitkár, a BME Természettudományi Kar dékánja az Indexnek ezt a problémát úgy foglalta össze, hogy

ha tartósan leállva marad az Északi Áramlat, az érintheti már a villamosenergia-piacot.

A hazai ellátás biztosítva van

Az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás leállítása Oroszországnak és Nyugat-Európának egyaránt ártana. A Magyarországra történő gázszállítás zavartalan – az adatok nyilvánosan ellenőrizhetők –, de Európában egyre nagyobb veszély fenyeget, hogy télre nem lesz elég nyersanyag.

Ezért több európai vezető is azt hangsúlyozta, hogy meg kell osztani a gázkészleteket – ez megint csak olyan pont lehet, amelyre a magyar kormánynak készülnie kell.

Relatív üzemanyaghiány van

Már messze túl vagyunk azon a ponton, ameddig még tartható a 480 forintos ársapka – ezt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója mondta vasárnap az ATV-nek adott interjújában. A beszélgetésben Hernádi Zsolt hangsúlyozta, rendkívül veszélyes időszakot él meg az üzemanyagpiac. A magyar kormány még tavaly novemberben vezette be a hatósági árat a hazai töltőállomásokon, jelen állás szerint október 1-jéig 480 forint marad a benzin. Korábban többször elhangzott, hogy

a végtelenségig nem tartható az ársapka.

A Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője korábban arról beszélt, Európában nyáron üzemanyaghiány léphet fel az orosz–ukrán háború miatt, a hiány akár Magyarországot is elérheti, hiszen Ratatics Péter, a Mol operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója a minap arról beszélt, nagyon érzékeny jelenleg az üzemanyag-ellátási helyzet a magyar piacon.

Azt látom, hogy most elsősorban a szénhidrogénpiaccal lehet probléma. A villamos energiával jelenleg nem. Tehát elsősorban az üzemanyag-ellátással lehet most probléma, de fontos, hogy ezek a piacok összekapcsolódnak

– nyilatkozta Orbán Viktor bejelentését követően az Indexnek Aszódi Attila. Hernádi Zsolt vasárnap ezzel összhangban úgy nyilatkozott, hogy az árszabályozás már önmagában is komoly problémát vet fel, mert ennek a következménye előbb-utóbb a hiány lesz. Hozzátette, a Mol-kutakon a korlátozást azért kellett bevezetni, mert fontosabb, hogy legyen üzemanyag, mint hogy mennyi – feltehetően ez is indikátora a mai kabinetülésnek.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)