Egész télre elegendő földgáz van a szlovák tározókban

GettyImages-1408230367
2022.07.13. 12:44
A Szlovák Gázművek (SPP) tározóiban már az egész fűtési szezonra elegendő földgáz van, és más szolgáltatók tartalékaival együtt biztosított minden fogyasztó ellátása, beleértve a vállalatokat is.

„A tározók további feltöltése már nem lenne gazdaságos, mivel akkor is elég tartalék van, ha Oroszországból nem érkeznének szállítmányok. Az SPP már csak akkor vásárol további készleteket, ha kedvező áron jut hozzájuk” – tájékoztatott keddi sajtótájékoztatóján Richard Sulík gazdasági miniszter és Richard Prokypcák, az SPP vezérigazgatója.

Az egész évre szükséges gázmennyiség 49 százaléka van a tartályokban

– jelentette ki Sulík.

Az SPP-nek annak ellenére sikerült megfelelő gáztartalékokat biztosítania, hogy az orosz Gazprom június közepén a felére csökkentette a szállítást.

A Szlovákiába érkező mennyiség ezután is folyamatosan csökkent, egészen a Nord Stream 1 gázvezeték tervezett karbantartásának e hét eleji kezdetéig.

Az SPP cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlására kötött szerződéseket, ezt tartályhajók szállítják az északi-tengeri kikötőkig.

Richard Prokypcák azt is elmondta, hogy az SPP újabb, olaszországi útvonalon is képes lesz gázt importálni, ez októbertől lesz használható. 

Egyéves fogyasztásnak megfelelő mennyiség biztosítható ezen az útvonalon. Ennek köszönhetően már három stratégiai útvonalon érkezhet földgáz Szlovákiába

– hangsúlyozta Prokypcák. A másik két útvonal a horvátországi, valamint az északi-tengeri szállítás. Az SPP vezérigazgatója hozzátette, hogy emellett ott van még a kelet felől érkező földgáz.

Richard Sulík közölte, hogy Szlovákiában a most előrelátható fogyasztási mennyiség alapján nem kell semmiféle korlátozásra készülni az ipari termelésben sem.

(Borítókép: Az Északi Áramlat 1 földgázvezeték fogadóállomása 2022. július 11-én a németországi Lubmin közelében. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)