Az Egyesült Királyságban több mint nyolcmillió háztartásnak utalnak pénzt a megélhetési nehézségek miatt

2022.07.14. 08:37
Több mint nyolcmillió rászoruló háztartás kap az Egyesült Királyságban pluszpénzt a megélhetési költségek emelkedése miatt.

Angliában, Walesben, Skóciában és Észak-Írországban majdnem minden negyedik alacsony jövedelmű háztartás 326 fontot (159 ezer forint) kap a hónap végéig. A második, 324 fontos részletet pedig ősszel küldik el a kormány 37 milliárd fontos támogatási csomagjának részeként az arra rászorulóknak. A készpénzre jogosultaknak automatikusan folyósítják a pénzt, és nem kell külön kérelmezniük azt.

Az intézkedés értelmében más támogatásokkal együtt az Egyesült Királyságban

több millió alacsony jövedelmű háztartás kap karácsonyig legalább 1200 fontot (584 ezer forint) a kormánytól,

hogy enyhítse a megélhetési költségek emelkedése miatti nyomást.

Emellett minden tizedik ember kap 150 font (73 ezer forint) értékű rokkantsági támogatást idén ősszel, és több mint nyolcmillió nyugdíjas háztartás kaphat plusz 300 fontot (146 ezer forint) a hideg téli időszakra. Októbertől pedig 400 fontot (195 ezer forint) vonnak le a háztartások energiaszámláiból.

A támogatás szükségességét az egyesült királysági Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztották, amelyek szerint június végén és július elején a brit felnőttek 91 százaléka mondta azt, hogy a megélhetési költségei az előző hónaphoz képest emelkedtek. Valamivel kevesebb mint fele nyilatkozta, hogy kevesebb élelmiszert vásárolt, 48 százalékuk pedig azt, hogy a szokásosnál többet kellett költenie a boltokban.

A brit Költségvetési Felelősség Iroda egy lehetséges recesszióra figyelmeztetett, amelynek hátterében a növekvő energiaköltségek és a geopolitikai feszültségek állnak.