Tovább csökkent az olajár

2022.07.14. 17:19
Csütörtök kora délutánig jelentősen csökkent az olajár azokra a félelmekre, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meredeken emeli a kamatot, ami visszafogja a gazdaság növekedését és ezáltal a kőolaj iránti keresletet. Árcsökkentő tényező volt továbbá az amerikai üzemanyagkészletek növekedésére vonatkozó, előző nap ismertetett adat is.

A Brent olajfajta jegyzése a londoni ICE Futures tőzsdén 14.30 órakor 2,39 dollárral (2,15 százalékkal) 97,18 dollárra, április óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Szerdán az amerikai energiaügyi minisztérium közölte, hogy az Egyesült Államok olajkészlete a múlt héten 3,25 millió hordóval, a benzinkészlet 5,82 millió hordóval, a feldolgozott olajtermékkészlet 2,67 millió hordóval nőtt. Az amerikai üzemanyagkészletek növekedése elősegítette az árcsökkenést.

Gyorsulhat a recesszió

A szakértők az olajkészlet csökkenésére és a benzin-, valamint a feldolgozott olajtermékkészlet kevésbé jelentős növekedésére számítottak.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói áremelkedés 40 éves csúcsra, 9,1 százalékra gyorsult júniusban a májusi 8,6 százalékról.

A piac alakítói szerint az infláció gyorsulása megnövelte annak valószínűségét, hogy az amerikai jegybank az eddig általánosan várt 75 bázispont helyett 1 százalékponttal emeli a kamatot júliusi ülésén. A monetáris politika ilyen éles szigorítása felgyorsíthatja a recesszió kialakulását a világ legnagyobb gazdaságában.