Összeomlott az MVM ügyfélszolgálata a kormány bejelentése után

2022.07.14. 12:05
Az áramszolgáltató oldalát vélhetően azok után rohamozták meg a felhasználók, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és erre hivatkozva részben kivezeti az eddigi lakossági rezsicsökkentést.

Szerda délután óta akadozott az MVM Next állami energiaszolgáltató online ügyintéző felülete. Az oldal elérése azt követően vált problémássá, hogy a kormány szerda délután energetikai veszélyhelyzetet hirdetett, amely várhatóan sokak számára hoz magasabb rezsiszámlát augusztustól – szúrta ki a hvg.hu.

Az MVM Next felületére mind böngészőről, mind mobilapplikációról nehéz volt belépni. Ugyanakkor érkeztek olyan visszajelzések is, hogy valaki egyáltalán nem tudott bejutni az ügyintéző oldalra.

Csütörtök dél magasságában viszont már tapasztalataink alapján tökéletesen működött az online felület. 

Bár a kormány sokáig ígérgette, hogy a jelenlegi energiaválság mellett is kitartanak a rezsicsökkentés megvédése mellett, szerdán váratlanul mégis kiderült, hogy vége az eddigi megszokott rezsikorszaknak, mert a kormány mégis változtat a rezsicsökkentésen. Mindezt a háború és a szankciók miatt Európa-szerte drasztikusan emelkedő energiaárakkal indokolva.

Miután szerda délelőtt rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök, szerda délután rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, valamint egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe.

A változás lényege, hogy a most bejelentett intézkedések a lakosságra, a hétköznapi emberekre, a családokra vonatkoznak. A kormány megnézte az átlagos magyar áram- és gázfogyasztást, és ebből kiindulva most azt mondja: aki az átlag felett fogyaszt, fogja vissza magát, különben kénytelen lesz megfizetni a piaci energiaárakat.

A kormány számításai szerint a magyar háztartások negyede fizet többet augusztustól az energiáért. Aki az úgynevezett „túlfogyasztó” kategóriában van, ő mostantól piaci áron fizet az energiáért: az áramfogyasztás esetében a 210 kilowattóra, a gázból pedig a 144 köbméter fogyasztás jelenti majd a havi limitet.