Terézváros momentumos vezetése már kitalálta, hogyan védi meg a rezsicsökkentést

image 6483441 (38)
2022.07.14. 10:21 Módosítva: 2022.07.14. 10:22
Fűtéstámogatást, ahogy kazán- és nyílászárócsere-támogatást is nyújtanak, miközben energia-tanácsadó irodát is nyitnak a kerületben.

Terézváros polgármestere, Soproni Tamás már csütörtök reggel reagált közösségi oldalán a kormány által szerdán meghirdetett energia-veszélyhelyzetre, miszerint a háború és a szankciók miatt Európa-szerte drasztikusan emelkedő energiaárak miatt a kormány emeli a rezsiköltségeket.

A momentumos politikus szerint a mostani kormányzati rezsiintézkedés egy teljesen átlagos mennyiséget fogyasztó család rezsiköltségeit is durván megemelheti. Úgy, hogy a kata eltörlése és az infláció miatt már így is eleve sokan kerültek nehéz helyzetbe. Éppen ezért Terézváros önkormányzata a következő lépéseket vezeti be:

  1. Energia-tanácsadó irodát nyitnak a kerületben a jövő héten, ahol szakértők nyújtanak majd ingyen segítséget a terézvárosiaknak, hogyan csökkenthetik a fogyasztásukat, hogy ne lépjék át a kormány által meghatározott keretet, és ne kelljen magasabb rezsit fizetniük.
  2. Fűtéstámogatást nyújtanak a leginkább rászorulóknak, ami egy már régebb óta létező program a kerületben: az igényelheti, akinek a havi egy főre eső jövedelme 135 ezer, egyedül élő esetén 165 ezer.
  3. Támogatják a társasházak, lakások energetikai korszerűsítését, ami azt jelenti, hogy a társasházi támogatások (kazáncsere, gázvezetékek cseréje, társasházi nyílászárók cseréje) költségvetési forrását és bizonyos támogatások vissza nem térítendő arányát jelentősen emelik, emellett pedig magánszemélyek is pályázhatnak például nyílászáróik felújítására.

(Borítókép: Soproni Tamás. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)