A szomszédban 22 éves csúcsra gyorsult az infláció

2022.07.14. 16:06
Tovább gyorsult, 13,2 százalékra emelkedett az éves infláció Szlovákiában júniusban, az árnövekedés legutóbb 2000-ben volt ilyen magas szinten.

A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adataiból kiderül, hogy júniusban felgyorsult az éves infláció 13,2 százalékra, amelyet 2000-ben ért el utoljára.

Bár a fogyasztói árak növekedésének üteme júniusban havi szinten némileg lassult, az év első hat hónapjában átlagosan havi 1,6 százalékos volt az infláció az országban. 

Az üzemanyag drágult a leginkább

Szlovákiában júniusban a drágulás a fogyasztói kosár szinte minden tételét érintette, a háztartások hagyományosan legnagyobb kiadásának számító lakhatási és élelmiszer-kiadások éves szintű inflációja csaknem 20 százalékos volt.

Az egyes tételek közül az egyik legmagasabb szintű árnövekedés az üzemanyagoknál volt, éves szinten 43,4 százalék. Ugyancsak rendkívül magas volt a fogyasztói árak emelkedése

  • a közlekedésben (24 százalék),
  • a vendéglátóiparban (19 százalék),
  • az élelmiszereknél (18,7 százalék)
  • és az energiánál (15,5 százalék).

Az élelmiszerek közül a leginkább az étolajok és zsiradékok drágultak (47,2 százalék), de különösen nagy mértékben emelkedett a kenyér, a pékipari, illetve a tejipari termékek és a tojás (egyaránt 21 százalék), valamint a hús (19 százalék) ára is.

Az infláció Szlovákiában a következő hónapokban is 13-14 százalék körül lesz éves szinten – írja az MTI. Az év második felében a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágulnak.