Megvannak a katamódosítás győztesei?

GettyImages-1241553269
2022.07.15. 09:47
Lapunk megkereste Koji Lászlót, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökét, hogy értékelje a héten megjelent katamódosításokat. Szerinte nem igaz, hogy a módosítás következtében nőni fog az adócsalások száma.

Az építőiparban egy speciális helyzet van, hiszen akik nem tudják választani a katás adózást, azok tudják választani most az általányadózást – mondta lapunknak Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Szerinte viszont jelenleg ennek a mértékét még lehetetlen megbecsülni, hiszen

a kata helyett javasolt átalányadózás bizonyos helyzetekben akár még előnyösebb is lehet.

Ezt azzal magyarázta, hogy az építőiparban a bevétel 80 százalékát költségként lehet elszámolni, azaz csak 20 százalék után kell majd adózni. Az átalányadózás lényege, hogy a költségként elszámolható, 80 százalékos rész utáni összegből kell adózni. Tehát a költségátalány fölötti megmaradó rész után kell az átalányadót befizetni. Továbbá az adott évben az első 1,2 millió forint bevétel ráadásul adómentes. „Azt kifejezetten sajnálom, hogy a két adóforma nem egyszerre került a parlament elé” – fogalmazott lapunk ÉVOSZ elnöke, hiszen így mindkettő előtérbe került volna.

Koji László lapunknak elmondta, hogy a katázásnak a számos előnye mellett volt hátránya is az építőipari szektorban:

A 148 ezer építőipari vállalkozásból 86 ezer egyéni vállalkozó és egyre jobban nőttek a katás vállalkozások. Ha a vállalkozó elérte az évi 12 milliós bevételi plafont, akkor létrehozott a feleségének, anyósának is egy katás vállalkozást, de a munkát valójában nem az végezte, aki a számlát kiállította

– fogalmazott az Index megkeresésére – a Népszava állításait megcáfolva – Koji László, aki szerint azért azt fontos kiemelni, hogy a most életbelépő katamódosítással számos építőipari kisvállalkozót nehéz helyzetbe hoztak, tekintettel arra, hogy nagyon sokan dolgoznak alvállalkozóként cégeknek is.

Lehet, hogy ez a szektor tarolni fog

Koji László szerint most el kell dönteniük ezeknek a vállalkozásoknak, hogy vagy maradnak a kata hatálya alatt, vagy áttérnek egy másik adózási formára. Az ÉVOSZ elnöke szerint most egyre több helyen az átalányadózást fogják választani. Ennek hatására az adminisztrációs terhek meg fognak nőni, amit mindenképpen egyszerűsíteni kellene, de ha valaki átmegy az átalányadózásba, nem feltétlenül kell több több adót fizetnie, és így ez nem feltétlenül lehet indoka az adóváltozásnak. 

Azzal az általános vélekedéssel viszont nem ért egyet, hogy nőni fog a feketézés az építőiparban, és pont ez a lényeg szerinte.

Az, hogy valaki tisztességes vagy tisztességtelen vállalkozó, az elsősorban nem az adózásnál jelenik meg, továbbá a számlaadást elsősorban a megrendelők tudják kikényszeríteni – mondta.

(Borítókép:  R.J. Johnston / Toronto Star / Getty Images)