Fontos részletek derültek ki a rezsicsökkentésről

Index rezsicsok2
2022.07.15. 12:03
A részletszabályzások egyelőre nem elérhetők, ezért a piac folyamatosan találgat a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változtatásokról. Több dolog nem biztos a szabályzást illetően, de a számítások során a legfontosabb problémát az okozza, hogy nem világos, hogy a rendszerhasználati díjjal mi lesz, illetve hogy az hogyan fog változni.

A számítások csak az emelkedés várható mértékét mutatják. Az általunk csütörtökön közzétett számítás a rendszerhasználati árváltozással nem kalkulált, az egyszerűen csak Németh Szilárd kormánybiztos elmondására támaszkodik, ahogy azt a cikkben többször is jeleztük.

„Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, és energiaválság alakult ki. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett, és az áremelkedés tovább folytatódik” – olvasható a kormány csütörtök délutáni közleményében, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy a rendkívüli intézkedésekkel biztosítják, hogy „az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon”.

A háztartások háromnegyedét továbbra is 100 százalékban védi a rezsicsökkentés. Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni.

Folyamatosan szivárognak az információk

Egy átlagfogyasztó ma havonta 7750 forintot fizet az áramért, egy átlaggázfogyasztás havi díja most 15 833 forint. Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. „Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Aki túl van a sávhatáron, azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni” – derül ki a kormány tegnap délutáni közleményéből, amelyet egy nagyon fontos bekezdéssel zárnak:

Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.

Tehát a részletszabályok kihirdetésére várni kell, és egészen addig csak találgathatunk, azonban a fenti mondatok két fontos üzenetet tartalmaznak: éves fogyasztást fognak nézni, és augusztus 1-jét megelőző időszakot is figyelembe fognak venni.

A Portfolio is hasonló következtetésre jutott. Úgy fogalmaznak: „A közleményből kiemelt mondat megítélésünk szerint azt jelenti, hogy az érintettek esetében a 2021 augusztusa és 2022. július vége közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány visszamenőlegesen (de nem kizárt, hogy 2021. január és 2021 decembere közötti időszakot nézi majd).” Szerintük amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh felett van, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett, akkor lép életbe a magasabb piaci ár. Tehát az idei áremelést és pluszrezsidíjakat azok sem tudják megúszni, akik az elmúlt egy évben az átlag felett fogyasztottak.

A precíz tájékoztatás miatt fontos még egyszer leszögezni – ahogy a cikk elején hangsúlyoztuk –, hogy jól látszik az eddigi folyamatokból, hogy amíg nem világos a részletszabályozás, addig a piac óhatatlanul is csak találgat.

(Borítókép: Index)