Ellentmondásosak a friss kínai gazdasági adatok

2022.07.15. 08:14
Jelentősen lassult a kínai gazdaság növekedése a második negyedévben. Az elemzők által vártnál is jelentősebben lassult a kínai gazdaság növekedése – a második negyedévben éves bázison, és havi összevetésben is. Ez részben annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány újból felcsillant Kínában, ez vetette vissza az ipari termelést és a fogyasztást áprilisban és májusban.

Pénteken közölt adatok szerint a kínai hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévben éves szinten, jócskán elmaradt az első negyedévi 4,8 százalékos ütemtől. Az elemzők egyébként 1 százalék körüli bővülést vártak.

Negyedéves összevetésben a GDP 2,6 százalékkal csökkent az első negyedévi 1,4 százalék növekedést követően. Szakértők szerényebb, 1,5 százalékos gazdasági visszaesésre számítottak negyedéves bázison.

Az első fél évben viszont a kínai GDP 2,5 százalékkal nőtt.

Érkezik a recesszió?

Korábban a megkérdezett elemzők 4 százalékos idei kínai gazdasági növekedéssel számoltak. A pénteki gyenge adatok viszont tovább növelik a globális recessziótól való félelmet, mivel a politikai döntéshozók megemelték a kamatlábakat, hogy megfékezzék a megugró inflációt szerte a világban. Továbbá világszerte egyre több a nehézségük a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak.