AM: Növekedett az élelmiszeripar teljesítménye
További Gazdaság cikkek
- Megduplázódott a külföldi munkát kereső magyarok száma
- Megszületett a döntés, rendkívüli lépés jöhet az üzemanyagoknál
- Óriási roham jöhet az otthonfelújítási támogatásért, kikerült egy rendkívül fontos előírás
- Az építési szabályokat szigorítaná az elektronikus dokumentációs rendszer
- Súlyos visszaéléseket tártak fel a napelempályázatoknál
A kihívások ellenére is kiemelkedő mértékben, 17,1 százalékkal növekedett az élelmiszeripar teljesítménye májusban a KSH által közzétett friss adatok szerint. Ehhez az eredményhez a hazai és exportértékesítés is hozzájárult – közölte Nagy István agrárminiszter.
A tárcavezető kifejtette, a gyarapodás motorja a külpiaci értékesítés 21,9 százalékos volumenbővülése volt, de a belföldi értékesítés is 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit.
Szinte mindegyik alágazatban bővült a termelési érték. A legnagyobb súlyt képviselő húsipar termelése az árhatásokat kiszűrve 4,5 százalékkal, a második legnagyobb alágazat, a növényi olaj gyártásának termelése 40,6 százalékkal növekedett éves összevetésben. Emellett meghatározó az italgyártás 30 százalékos, a gyümölcs- zöldségfeldolgozás és -tartósítás 24,9 százalékos, a takarmánygyártás 22,6 százalékos és a tejfeldolgozás 9,2 százalékos, változatlan áron mért teljesítménybővülése is – részletezte a miniszter.
Nagy István kiemelte, az élelmiszeripar növekvő termelése bizonyítja az ágazat ellenállóságát és a hazai élelmezésbiztonságban betöltött stratégiai szerepét, az élelmiszerek magas külkereskedelmi többlete pedig hozzájárul a nemzetgazdaság külkereskedelmének stabilitásához is. A kedvező eredményekben fontos szerepet játszanak az élelmiszeripari vállalkozások elmúlt években végrehajtott technológiai fejlesztései, melyek növelték a hatékonyságot és a nemzetközi versenyképességet – hangsúlyozta a tárcavezető.