A bort is elviszi a szárazság

2022.07.18. 13:33
Míg nyugaton kapott megfelelő mennyiségű csapadékot a szőlő, keleten jelentősebb eső kellene ahhoz, hogy mennyiségben és minőségben is kiváló szüret legyen.

A magyar palackos borok iránti kereslet növekedését kiváló minőségük mellett az is indokolja, hogy az idei időjárás miatt jóval kevesebb lesz a termés Európa nagy bortermelő országaiban – közölte a Karc FM-en a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. 

Brazsil Dávid elmondta, hogy Dél-Franciaországban a jégeső mintegy harmincezer hektáron semmisítette meg a termést, míg Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Görögországban az aszály okoz jelentős problémát. 

Csapadék tekintetében Magyarországon is hektikus a helyzet. 

A gabonához hasonlóan a szőlőterületek is kettészakadtak a Duna vonalában. 

Míg nyugaton kapott megfelelő mennyiségű csapadékot a szőlő, keleten egy jelentősebb mennyiségű eső kellene ahhoz, hogy kiváló szüret legyen, de egyelőre nem lehet megjósolni, hogy milyen lesz az idei termés.

A szakember elmondása szerint 2-3 héten belül megkezdődik a szőlőszüret. 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az idei évben is kiadta iránymutatásait, a pincészeteknek pedig azt tanácsolja, hogy a szőlőtermelők megemelkedett költségeit igyekezzenek honorálni a felvásárlási árakban. 

A magyar bor legfontosabb célpiaca Németország, az Egyesült Királyság, Csehország, valamint Szlovákia, utóbbi ország a szőlőnek is jelentős felvásárlója.