Módosult az extraprofitadókról szóló rendelet

image 6483441 (9)
2022.07.19. 06:15
Engedtek az értékpapírügyletek tranzakciós illetékéből, de egyben szigorítottak is a szabályozáson. Az extraprofitadóba nem tartozik bele a bankok nem szokásos tevékenység keretében keletkezett áruértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó bevétele.

A kormány módosította az extraprofitadókról június 4-én hozott rendeletét. A katatörvénnyel egy időben megjelent az extraprofitadókról szóló 197/2022. számú kormányrendelet módosítása a Magyar Közlönyben. Engedtek az értékpapírügyletekre is bevezetett tranzakciós illetékből.

Az eredeti rendelet szerint csak akkor nem kell ilyen esetben 0,3 százalékos, maximum 10 ezer forintos tranzakciós illetéket fizetni a pénzügyi eszköz vétele után, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja. Ez most kiegészült azzal, hogy

nem kell a tranzakciós illetéket fizetni, ha az ügylet magánszemély (kivéve egyéni vállalkozói minőségében) javára vételenként 20 ezer forintot meg nem haladó értékben történik.

Ezzel lényegében kiküszöbölik azt, hogy az értékpapírügyleteknél azt a tranzakciót is megadóztassák, amit az átutalásoknál nem. Ott ugyanis a magánszemélyek bankszámlájáról történő átutalás 20 ezer forintig illetékmentes.

Szigorítás az értékpapírügyleteknél, hogy a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtóknak is meg kell fizetni a tranzakciós illetéket. Ez az eredeti jogszabályban csak

  • a pénzforgalmi szolgáltatási,
  • a hitel- és pénzkölcsönnyújtási,
  • a pénzváltási,
  • a pénzváltás-közvetítési tevékenységeket Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásként végzőkre vonatkozott (ilyen például a Revolut vagy a Wise).

Most a hazai befektetési szolgáltatók versenyhátrányát küszöbölik ki azzal, hogy ezt kiterjesztik a határon átnyúló szolgáltatásként megvalósított értékpapírügyletekre is.

Pontosították a bankok extraprofitadóját is.

Az adó alapja továbbra is a helyi adó megállapításához meghatározott nettó árbevétel. A módosítás szerint viszont ebbe nem tartozik bele a bankok nem szokásos tevékenység keretében keletkezett áruértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó bevétele, valamint a futamidő közben vagy futamidő végén visszavett, majd értékesített eszköz könyv szerinti értéke.  

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)