Jelentős problémákkal küzd a kínai gazdaság

2022.07.19. 17:06
A kínai gazdaság a statisztikák alapján messze elmarad a várakozásoktól, sőt egyesek szerint örülni kell a stagnálásnak, mert akkor legalább nem zuhan.

Kína a második negyedévben 0,4 százalékos GDP-növekedést produkált az egy évvel ezelőttihez képest, ezzel messze elmaradva a várakozásoktól, mert a gazdaság még nem tudta kiheverni a koronavírus-járvány szabályozásainak hatásait. A pandémia tetőzése óta nem született ilyen rossz eredmény az országban. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint egyszázalékos növekedés várható a második negyedévre. 

A júniusi ipari termelés is elmaradt a 4,1 százalékos várakozásoktól, mert a növekedés csak 3,9 százalék volt az előző évhez képest. A kiskereskedelmi forgalom azonban sikeresen kilábalt a korábbi visszaeséséből: a 3,1 százalékos júniusi növekedéssel fölülmúlta a várakozásokat. 

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom több kategóriában is növelt a kiadásain, beleértve az autókat, a kozmetikai cikkeket és a gyógyszereket is. A vendéglátóiparban, a bútoriparban és az építőanyag-kereskedelemben viszont visszaesést tapasztaltak.

A munkanélküliségi ráta Kína harmincegy legnagyobb városában a járvány előtti csúcsról júniusban visszaesett 5,8 százalékra, a 16 és 24 év közöttiek körében azonban tovább nőtt, 19,3 százalékra. A statisztikai hivatal a legfrissebb gazdasági eredményeket „keményen megszerzett eredménynek” minősítette, de figyelmeztetett a koronavírus „elhúzódó” hatására és a „zsugorodó keresletre” belföldön.

A statisztikai hivatal szóvivője, Fu Linghui pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a második negyedév gazdasági mutatói szerint a csökkenő tendenciát sikerült megállítani. A pandémia hatását „rövid életűnek” minősítette, és hangsúlyozta, hogy Kínában tapasztalható infláció messze elmarad az Egyesült Államokban vagy az Európában tapasztalható inflációtól.