Katasztrófa, hazudtak mindenről, forró lesz az ősz – pártreakciók a rezsiemelésre

2022.07.21. 14:22
Csütörtökön derültek ki a részletszabályai annak, hogy miként módosul a rezsicsökkentés. A hírre reagáltak az ellenzéki pártok is.

A változásokról először ebben a cikkünkben írtunk, majd nem sokkal később Németh Szilárd elmagyarázta azt, hogy mit jelent mindez a gyakorlatban.

Ahogy azt várni lehetett, az ellenzéki pártok sem maradtak adósak a reakcióval. A Jobbik az Indexhez eljuttatott közleményében azt írta:

A Fidesz hazugságspirálba keveredett. Az országgyűlési kampányban Orbán Viktor és a Fidesz vezető politikusai a háború kitörését követően is azt mondták, hogy nem fognak emelkedni a rezsiárak. Alig negyedévvel a választások után a gázár hétszeresére, az áram ára kétszeresére emelkedik! 

A párt az energiaválság kezelésére saját rezsicsomagot dolgozott ki, amelynek része lenne a rezsikiadások áfáját elengedése, a katakárosult családok megsegítése, a magyar kisvállalkozóknak járó rezsivédelem, az otthoni munkát végzők magasabb fogyasztási határa, valamint az egy- és kétgyermekesek családok rezsikedvezménye.

„A katasztrófa fokozódik; hazudtak mindenről”

A Demokratikus Koalíció (DK) saját közleményében azt írta, hogy „a magyarok kegyetlenül kiszolgáltatott helyzetben lesznek, a gáz ára ugyanis az elmondottak alapján a hétszeresére is emelkedhet”.

Orbánék minden megnyugtató és magabiztos szava hazugság volt. A valóság az, hogy óriási bajban van az ország, és a katasztrófa csak fokozódni fog

– írta a párt, majd hozzátették, hogy szerintük a rezsiemelés mellett az adóemelés, a megszorítás és az infláció is „a törvénytelen kormány alkalmatlanságának köszönhető”.

Mindeközben a Magyar Szociális Párt (MSZP) azt írta, hogy „földgáz esetében egy éves szinten 2000 m³-t (havi 167 m³) fogyasztó háztartástól – (valljuk be, azért van ilyen bőven) – 90 százalékkal több pénzt fog beszedni a Fidesz”.

Egy 2500 m³-t fogyasztó háztartásnak közel háromszorosába fog kerülni a gázszámlája, 255 ezer forint helyett 753 ezer forintot kell a jövőben fizetnie. A Fidesz-kormány 12 év alatt semmit nem tett a rosszul szigetelt, nem hatékony hazai lakásállomány (Kádár-kockák, társasházak, panelek) energiahatékonyságának javításáért, pedig tudta, hogy az energia nem lesz mindig olyan olcsó, mint az elmúlt tíz évben

– vélekedett a párt, majd azt is hozzátették a Fideszről beszélve, hogy „hazudtak a stabilitásról, hazudtak a rezsiről, hazudtak az orosz energia áráról, hazudtak a veszélyhelyzetről, és szinte mindenről!”

Karácsony lefújná a tűzijátékot, Jakab forró őszről írt 

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arra helyezte a hangsúlyt, hogy „ebben a gazdasági helyzetben felesleges pénzkidobás egy akkora tűzijáték, amilyet a kormány tervez augusztus 20-ra. Habár fontosnak tartom, hogy méltóképpen megünnepeljük az államalapítás évfordulóját, tehetnénk mindezt az észszerűség határain belül”.

Hozzátette, hogy több polgármestertársa lefújta emiatt a tűzijátékot

Én Budapest főpolgármestereként ugyanezt nem tudom megtenni, nincs beleszólásom, hogy a kormány mit tervez és mennyiből a fővárosban. Ha rajtam múlna nem lenne tűzijáték, a milliárdokból pedig érdemi segítséget kaphatnának, akik az elszabadult árak mellett most már magasabb rezsit is kénytelenek fizetni

– írta Karácsony Gergely, majd arról is beszámolt, hogy kollégáit arra kérte: dolgozzák ki, milyen eszközökkel tudnak segíteni a rezsicsökkentés elvonása miatt bajba jutott lakosoknak. Ezzel kapcsolatban előzetes tájékoztatást ígért, valamint azt írta, hogy időpontfoglalás után személyes tanácsadást vállal Budapest Zöld irodája.

 Forró ősz lesz itt, miniszterelnök úr. És nem a meleg radiátortól. Ellenkezőleg

– ezt viszont már Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke írta, majd azt is hozzátette: „Ma Orbán írásba adta, hogy a választások előtt hazudott. Megjelent a rendelet a rezsicsökkentés feladásáról. 3 millióan hittek a Fidesznek, 10 millió fogja megfizetni az árát