A tőzsde is észlelte a rezsibejelentést

D MTI20210615109
2022.07.21. 10:24
Pozitívan fogadta a magyar tőzsde, hogy megjelentek a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai a Magyar Közlönyben.

Ahogy arról az Index is beszámolt: megjelentek a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai a Magyar Közlönyben.

A rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamos energiáért:

  • A villamos energia esetében: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,1 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
  • Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz esetén pedig:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
  • E fölött 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, négygyerekeseknél 900 köbméterrel, öt gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit, és így tovább.

Jól reagált a tőzsde a rezsibejelentésre

A nyitást követően a budapesti értéktőzsde enyhe pluszban van. Délelőtt 10 órakor a BUX 0,5 százalékos pluszban van. A vezető részvények – az OTP kivételével – erősödnek. 

Még nyitás előtt Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője úgy kommentálta az Indexnek a tőzsdei hangulatot, hogy a vezető részvények közül az OTP árfolyama 8 ezer forintos szint fölött zárt, így ez ismét támaszként funkcionál.

A Mol árfolyama a szelvényvágást követően emelkedni tudott, a következő ellenállás 2835 forintnál van. A Richter árfolyama előtt a 8400 forintos szint lehet ellenállás, ugyanakkor a technikai indikátorok alapján már várható némi negatív korrekció az árfolyamban. A Magyar Telekom a 420 forintos szint visszahódításával próbálkozhat – közölte az elemző.

Egy euróért jelenleg 400 forint 10 fillért, egy dollárért 392 forint 20 fillért kérnek. 

Szakértők szerint a mai tőzsdei kereskedést nemcsak a rezsibejelentés mozgatja, hanem az is, hogy az EKB délután tartja kamatdöntő ülését, az oroszoknak pedig ma kell megnyitniuk a tervezett karbantartás miatt leállított Északi Áramlat 1 gázvezetéket.

(Borítókép: Kiss Dániel / MTI)