Hivatalos: megjelent, hogy kell kiszámítani az áram- és gázárakat

rezsi.png
2022.07.21. 09:36 Módosítva: 2022.07.21. 15:39
Megjelentek a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai a Magyar Közlönyben.

Július 13-án a kormány bejelentette, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos is az újságírók rendelkezésére állt.

Gulyás Gergely kezdésként leszögezte: egész Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet, és Magyarországon is eljött az a pillanat, amikor a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett. Drasztikusan emelkednek az energiaárak, és valószínűleg nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonban. Ezért a kormány egy hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, amely augusztusban lép életbe. Ennek részei a következők:

 1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelését.
 2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
 3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára.
 4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
 5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
 6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
 7. Végezetül a legfontosabb, hogy aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást vagy fizesse meg a piaci árat.

Így augusztustól a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó. A bejelentést követően napokig csak találgatni lehetett, pontosan hogyan fog megváltozni az eddigi védett ár.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamos energiáért:

 • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
 • Az e feletti fogyasztásnál 70,1 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
 • Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
 • A hőszivattyúkra vonatkozó szabályokról ez a rendelet nem szól, így a rájuk vonatkozó kedvezményes H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz esetén pedig:

 • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
 • E fölött 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.
 • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, négygyerekeseknél 900 köbméterrel, öt gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit, és így tovább – ahogy azt a Portfólió összegezte.

Németh Szilárd: A rezsicsökkentés egyedülálló intézmény Európában

Németh Szilárd az erdélyi Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt csütörtökön, hogy a rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad.

Marad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára

– mondta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

(Borítókép: Index) • Hírek
 • Megtakarítás