Közgazdász: A 406 forintos euró miatt módosított a rezsicsökkentésen a kormány

D SOS20120531034
2022.07.22. 19:10
Pogátsa Zoltán közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy az infláció néhány tényező miatt még tovább nőhet.

Pogátsa Zoltán szerint az egyedül élő nyugdíjasok is az új rezsiszabályok vesztesei lehetnek. A közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott, hogy a kormány a rezsicsökkentésbe egyrészt azért avatkozott be, hogy megfékezze az elszálló forint–euró-árfolyamot. Nagyjából ezermilliárd forintos többletbevétel kerülhet majd az államkasszába a kedvezmény megnyirbálásával. Pogátsa úgy véli, az intézkedés nélkülözi a szociálpolitikai nézetet, mert a rászorulókat figyelmen kívül hagyja. Az, hogy az áfacsökkentést számításba sem veszik, a közgazdász szerint inkább filozófiai elem. 

A Fidesznek az a logikája, hogy a munkát terhelő adókat csökkenteni kell, a fogyasztást terhelő adókat növelni kell. Az a szomorú ebben, hogy az ellenzék fele is így gondolja

– fejtette ki a műsorban, és a rezsiárakhoz kapcsolódóan annyit tett hozzá, hogy mivel a világpiaci energiaárak már tavaly ősszel magasak voltak, amit a háború még feljebb tolt, a kormány beavatkozását mégis a 406 forintos euró indukálta, mivel a jegybanki alapkamat emelés sem tudta mérsékelni az árfolyamot. A rezsicsökkentés módosítása után csökkent 400 forint alá az euró árfolyam.

A közgazdász azzal folytatta, hogy a közeljövőben több tényező is emelni fog az infláción: a 1,5 hónappal ezelőtti adóemelések hatása, az ársapkák feloldása, de még az uniós pénzek megérkezése is. Pogátsa Zoltán úgy gondolja, hogy jövőre biztosan nem, talán ha három év múlva elérjük, hogy 3 százalék alá kerülhet az infláció. Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy 50 százalékban felelősek ezért olyan külső tényezők, mint a háború, 50 százalékban a kormány túlköltekezésével és kapkodó intézkedéseivel indokolta. 

(Borítókép: Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és a moderátor, Fürjes Balázs, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója 2012. május 31-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)