Aszálykár esetén mentesülhetnek kötelezettségeik alól a gazdák

2022.07.24. 13:23 Módosítva: 2022.07.24. 13:23
A magyar gazdálkodókat több törvényi szabályozás is segíti a rendkívüli aszályban – közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium. A termelők teljes vagy részleges mentesülést kaphatnak a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségeik alól.

A közleményből kiderül, hogy ha a gazdálkodói szerződésekben rögzített területeken a gazdálkodón kívül eső okból nem termett meg a várt terménymennyiség, és ezt a tényt még a betakarítás előtt jelenti a gazdálkodó, illetve amennyiben rendelkezik igazolással az aszálykárról, az jelenthet teljes vagy részleges mentesülést a vállalt kötelezettségek alól.

Mentesül a szerződésben rögzített mennyiségű mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól a termelő, ha a szerződésben rögzített mennyiségű mezőgazdasági termény a termelő ellenőrzési körén kívül eső ok miatt nem termett meg, és erről a másik szerződő felet még a termény betakarítása előtt értesítette. Valamint akkor, ha a termelő az ellenőrzési körén kívül eső mezőgazdasági káresemény bekövetkezését a kormányhivatalhoz mint agrárkár-megállapító szervhez történt bejelentés alapján kiállított hatósági döntéssel igazolta.

Ha a szerződő felek megállapodásban rögzítették, hogy a mezőgazdasági termelő a kieső terménymennyiséget az általa használt más mezőgazdasági földterületen termelt mezőgazdasági terménnyel pótolja, akkor a termelő mentesül a szerződésben rögzített mezőgazdaságitermény-értékesítés kötelezettsége alól, ha az ellenőrzési körén kívül eső okot az általa használt összes földterület vonatkozásában bejelentette és igazolta.

A minisztérium külön felhívta a figyelmet arra, hogy ha a piaci szereplők között jogvita alakul ki, annak hatékony rendezésére érdemes tájékozódni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Etikai Bizottságánál. Az észrevételeket, kérdéseket és bejelentéseket az orszagosetikaibizottsag@nak.hu e-mail-címre várják.

A minisztérium kiemelte: az egész ország érdeke, hogy minél több magyar gazda folytathassa a termelői munkát, a lakosság élelmiszer-biztonságának záloga ugyanis a termelés folyamatosságának biztosítása. Az Agrárminisztérium továbbra is figyelemmel kíséri az aszály okozta károk mértékét, és mindent megtesz a magyar termelők veszteségeinek mérséklése és a termelés folyamatosságának fenntartása érdekében – írták.  • Hírek
  • Árfolyam