A kormány elárulta, hányan fogyasztanak átlag alatt a gázból és az áramból

Index rezsicsok2
2022.07.24. 18:57
Miután energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, változtattak az eddigi rezsicsökkentésen, és azt is szabályozták, hogy csak az átlagfogyasztás mértékéig marad a rezsicsökkentett ár. Ezek után merült fel a kérdés, hogy hány olyan háztartás van, amelyik nem haladja meg ezt az értéket. A kormány nemrég adott válaszából kiderült, hogy többen is közel vannak az átlagfogyasztáshoz.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos július 13-án a kormányinfón jelentette be, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetettés a rezsicsökkentésen is változtatnak.

Az intézkedés értelmében az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki havonta e felett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, a piaci árakat lesz kénytelen kifizetni már augusztustól.

A kormány által meghatározott átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kilowattóra/év, ami 210 kilowattóra havonta. Földgázban pedig 1729 köbméter/év, tehát 144 köbméter havonta.

Így a villanyért az éves átlagfogyasztásig  1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. Efölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára. A gázfogyasztás tekintetében viszont az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár, míg az átlagfogyasztás felett 747 forint.

Azt viszont nem lehetett tudni, pontosan hányan tartoznak az átlagos fogyasztásúak közé Magyarországon. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlése szerint a sávhatárt meghaladók nagy része is közel van az átlagfogyasztáshoz, így a tárca szerint egy kis odafigyeléssel is az alatt lehet maradni.

Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti

– válaszolta a minisztérium az ATV Híradónak. Ez egyúttal azt jelenti, hogy áramot 1,4 millióan, gázt pedig körülbelül 900 ezren használnak többet az átlagfogyasztásnál.

A rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai alapján az Index táblázatában látható, hogy hogyan változnak augusztus 1-től az áram és a földgáz után fizetendő költségek.

Az Index kalkulátorával pedig bárki kiszámolhatja, hogyan változik a rezsije a következő hónapokban.

(Borítókép: Index)  • Hírek
  • Megtakarítás