Csökkentheti a belvárosi lakásárakat az új rezsiszabályozás

BP-1825
2022.07.25. 11:32
Jelentősen csökkentheti a társasházakban működő lakásirodák, orvosi rendelők és lakáshotelek értékét, amennyiben idén kifut a hazai kisvállalkozások rezsikedvezménye.

„A társasházaknál, amelyeknél egy központi óra méri a gázfogyasztást, a kedvezményes rezsiköltség érdekében augusztus 15-ig a közös képviselőknek jelezniük kell, hogy az épületben hány lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség található” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint ez azért is fontos, mert a nagyvárosok belvárosaiban rengeteg iroda, orvosi rendelő vagy épp lakáshotel található. Amennyiben ezek a cégek jövőre már nem a csökkentett áron kapják a gázt és az áramot, az a belvárosi ingatlanárakat is átrajzolhatja.

A jelenlegi szabályok szerint ha egy épületben a lakás céljára szolgáló helyiségek száma meghaladja a nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, akkor a társasház is lakossági áron kaphatja a gázt. Emiatt pedig a közös helyiségek fűtése és világítása is olcsóbb lehet. Ahol viszont kisebb a lakáscélú helyiségek aránya, ott a lakóknak a közös területek fenntartása is többe kerülhet.

Ha a mikrovállalkozások 2023-ban is csökkentett áron kapják a gázt és az áramot, az sokat segíthet a versenyképességük megőrzésében. A társasházakban működő lakáshotelek például egyértelmű versenyelőnybe kerülhetnek a szállodákkal szemben, hiszen a hagyományos hotelek már most is világpiaci árat fizetnek a gázért és az áramért

– fogalmazott Balogh László.

A szakértő éppen ezért úgy látja, ha idén kifut a mikrovállalkozások rezsikedvezménye, az jelentősen csökkentheti a társasházakban működő lakásirodák, orvosi rendelők és lakáshotelek értékét. A jövedelemszerző tevékenység helyszíne ugyanis csak magasabb költségekkel lesz fenntartható.

A lakosság számára ez a forgatókönyv is tartalmazhat pozitívumokat, mert így a belvárosi lakások értéke visszatérhet a megfizethetőbb ársávba, ami kigyűrűzhet a többi ingatlan értékére is. Ráadásul még több befektető dönthet úgy, hogy inkább kedvezményes rezsidíj mellett hosszabb távra adja bérbe lakhatás céljára ezeket az ingatlanokat, ami viszont az albérletárakat is csökkentheti

vonta le a konklúziót az ingatlan.com szakértője.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)