Rekordáran kelnek el a fővárosi panellakások

2022.07.26. 11:46
A járvány alatt jóval kevesebb panellakást vásároltak a magyar emberek, idén azonban jelentősen változott a helyzet. A lakótelepi ingatlanok június végéig nagyon gyorsan, néhol rekordáron találtak új tulajdonosra a Duna House értékesítési adatai szerint.

Régen volt akkora érdeklődés a panellakások iránt, mint 2022 első félévében. A budapesti lakótelepeken átlagosan 2,5 hónap alatt keltek el az ingatlanok, míg vidéken mindössze két hónap is elegendőnek bizonyult a sikeres tranzakciózárásig.

A Fehérvári úton keresgélő vásárlók találkozhattak a legmagasabb átlagos négyzetméterárakkal, idén kilencszázezer forintot meghaladó négyzetméteráron juthattak új otthonhoz az érdeklődők, míg tavaly 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre ezen a területen – írja a Forbes.

A fővárosi lakótelepeken a 2021-es év átlagos négyzetméteráraihoz képest további 19–38 százalékpontos áremelkedés tapasztalható, a Duna House Barométer második negyedéves panelárindexei sosem látott mértékkel lőttek ki akár a keleti, nyugati országrészeket vagy a budapesti indexek értékeit vizsgáljuk – közölte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A legnagyobb mértékben a Fehérvári úti és a Bécsi úti lakótelep lakásainak négyzetméterára drágult, 2021-hez képest 38 százalékponttal emelkedett az itt meghirdetett ingatlanok végső ára

– fűzte hozzá Benedikt.

Gazdagréten és Vizafogón valamivel alacsonyabb áron, négyzetméterenként 805–830 ezer forint között kapható panellakás, míg ár szempontjából továbbra is az Óhegy és a Havanna jelenti a legjobb befektetést. A népszerűségi sorrend elején található Vizafogó és Újpalota mellett idén a tavalyinál jóval keresettebbek a Havanna lakótelepen található ingatlanok.

Már a panellakásoknál is milliós négyzetméterárral kell számolni

A legdrágább panellakást májusban Budapest III. kerületében adták el a Duna House illetékesei. Ez egy jó állapotú, 73 négyzetméteres ingatlan volt egy lift nélküli házban, az első emeleten, zöldre néző, csendes környezetben. A vevők 61,5 millió forintot, vagyis 842 465 forintos négyzetméterárat fizettek érte. A négyzetméterárak tekintetében 2022-ben új rekord született, megjelent a milliós négyzetméterárat meghaladó kategória a panellakások között is.

Egy 36 négyzetméteres, jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás 39 millió forintért talált új tulajdonosra a XIII. kerületben.

„Az alacsony fenntartási költségű lakások népszerűsége eddig sem volt vitatott, ám a kormány energiaárakkal kapcsolatos bejelentései alapján várhatóan keresettebbek lesznek az ilyen ingatlanok a vásárlók, befektetők körében. A panellakások fenntartási költségei kiszámíthatóbbak a családi házakéhoz képest, ami jelen helyzetben sokat jelenthet egy-egy ingatlanvásárlással kapcsolatos döntés során” – jegyezte meg a PR- és elemzési vezető.