Moszkva tovább csökkentette a gázszállításokat Európába

32EZ66R-highres
2022.07.27. 16:05
Kedden fogadták el az uniós országok a gázfelhasználás csökkentésére irányuló veszélyhelyzeti tervet, ugyanis a hírek szerint Moszkva tovább csökkentette a gázszállításokat. Oroszország szerint azonban ez az egész hazugság, a lehető legtöbb gázzal szolgálják ki az európai országokat.

Oroszország szerdán kevesebb gázt szállított Európának, ami tovább fokozta a Moszkva és az Európai Unió közötti energetikai ellentétet. Ez megnehezíti és megdrágítja az európai tárolók feltöltését a téli fűtési szezon előtt.

A Gazprom a Reuters szerint a hét elején ötödére csökkentette a szállításokat az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül.

Az Északi Áramlat 1 az Európába irányuló teljes orosz gázexport mintegy harmadát teszi ki.

Kedden az uniós országok jóváhagytak egy vészhelyzeti tervet, amely a gázfelhasználás csökkentéséről szól, ami azt jelenti, hogy uniós szinten 15 százalékkal kevesebb gázfogyasztásra kell törekedniük a tagállamoknak.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint a most elfogadott megállapodás megmutatja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Európa egységes maradt Moszkva legutóbbi gázkiszorításaival szemben.

Nem fogsz szétválasztani minket

– mondta Habeck.

Moszkva tagad, szerintük a maximumot nyújtják

Ezzel ellentétes Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nyilatkozata, aki szerint a Gazprom a lehető legtöbb gázt szállítja Európának. A szóvivő tagadta azt is, hogy bármi köze lenne a szankcióknak a gázszállítás mennyiségéhez.

Ez egy teljesen téves összefüggés

– mondta Peszkov, kommentálva azokat a híreket, miszerint Moszkva minimálisra csökkentené az Európába irányuló gázszállításokat, amíg az EU fel nem oldja a szankciókat.

A Gazprom, amely szállító, annyit szállít, amennyit szükséges és amennyit lehetséges

– hangsúlyozta Peszkov. Hozzátette: „tudjuk, hogy a szállítás technikai lehetőségei mára szűkültek, beszűkültek, mert a különböző egységek karbantartási folyamata rendkívül nehézkes az Európa, konkrétan az Európai Unió által bevezetett korlátozások és szankciók miatt. Ezek a szankciók nem teszik lehetővé a szükséges berendezések azonnali karbantartását, a pótalkatrészek cseréjét, nagyjavítását és egyéb rutinmunkákat – vélekedett. Szerinte – ahogy ezek a munkálatok megtörténnek, a Gazprom ennek megfelelően több gázt tud majd szállítani”.

A Gazprom minden kötelezettségének megbízható kezese volt és marad, de jelen helyzetben nem tudja garantálni a szállítást az európai szankciók miatt

– magyarázta a Kreml szóvivője.

Magyar álláspont

A külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót kedd délután, amelyen reagált az uniós tagállamok által ma elfogadott 15 százalékos gázcsökkentésre. Szijjártó Péter szerint a rendelet végrehajthatatlan.

Előre megírták az ítéletet, az eljárást meg színházasdiból eljátszották

– kommentálta Szijjártó Péter. Kiemelte, hogy egyedül Magyarország szavazott nemmel, ennek oka, hogy a javaslat teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az európai alapszerződések továbbra is érvényesek, ezek értelmében a nemzeti energiamix nemzeti tagállami hatáskörbe tartozik, azaz azt, hogy miből mennyit használ saját lakossága ellátására, kizárólag a tagállam döntheti el.

Orbán Viktor miniszterelnök is reagált a döntésre. A kormányfő rövid bejegyzésében azt írta:

Aggasztó hírek Brüsszelből. Mai döntésével Brüsszel újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába. Bonyolult idők jönnek, de egy biztos: Magyarországon a rezsicsökkentés marad!

(Borítókép: Az Open Grid Europe [OGE], Európa egyik legnagyobb gázszállító rendszer üzemeltetője a nyugat-németországi Wernében. Fotó: Ina Fassbender / Afp)