Rengetegen akarnak napelemet, ősztől nem lesz egyszerű

2022.07.27. 10:53

A drasztikus gáz- és villanyáram-áremelés bejelentése óta nyolcszorosára emelkedett a napelemek iránti kereslet – írja az atv.hu.

Erről Kujáni Péter, az Energiatakarék értékesítési vezetője beszélt az ATV Híradójának, azt is hozzátette: mindez nem terheli meg a kivitelezést.

„Támogatást jelenleg kétféle módon lehet igényelni. Egyik az otthonfelújítási program, amin belül 50 százalékig terjed a támogatás maximális összege” – nyilatkozta az Energiatakarék értékesítési vezetője. Arról is beszélt, hogy ugyan megemelkedtek az árak, de „nagyon magas mértékben támogatott módon lehet pályázni napelemrendszerre”.

Az engedélyeket aszerint adják ki, hogy az adott helyszínen lévő hálózat mit bír el. Kujáni Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a napelemrendszerek szaldóelszámolásúak, vagyis évente egyszer történik leolvasás. A megnövekedett igény miatt körülbelül ősz végétől jelentősen meghosszabbodik az engedélyeztetési és telepítési folyamat ideje.

Energia-veszélyhelyzet: átformálódhat a piac

A napokban is beszámoltunk arról, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetésének hírére megindult a roham a napelemekért, a változások teljesen átformálhatják a napelem-beruházásokat.

A kormány július 13-án jelentette be, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos július 21-én ismertette, hogy a lakosság számára még az átlagos fogyasztás felett is olyan árakat állapítottak meg az áram- és gázfogyasztásnál, „amelyek a valós piaci árnál alacsonyabbak”. Aznap jelentek meg a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai a Magyar Közlönyben.