Az Indexen keresztül fordult segítségért a kormányhoz a Mol

Index benzinhiany
2022.07.27. 17:58
Az Indexnek adott exkluzív interjúban Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta: szükség van az üzemanyagárstop felülvizsgálatára, mert azzal együtt nem lehet garantálni az ellátást Magyarországon. Beszélt arról is: a lakosságnak is takarékoskodnia kell a kutaknál, valamint a kormány stratégiai tárolóit meg kell nyitni a piaci szereplők előtt is.

A vállalati vezető először arról beszélt az interjúban, hogy az egyetlen hazai olajfinomítót, a Dunai Finomítót karbantartások, fejlesztések és vizsgálatok miatt épp most kellett leállítani, amikor az egész kontinens energiaválságban szenved, és amikor több olajfinomítót (köztük például az osztrákot és a csehet is) karbantartani kell. „A biztonságos üzemeltetés miatt halaszthatatlan a finomító leállítása és karbantartása” – indokolta a lépést a vezető.

Azt kérik, hogy vizsgálják felül az árstopot 

Ratatics Péter ezután tért ki arra, hogy a hiányzó üzemanyag-mennyiség egy részét a pozsonyi finomítóból pótolják majd – amely nemrég indult újra teljes kapacitással –, de ezzel sem tudják fedezni teljesen a hiányt. Hozzátette, hogy a kormány által bevezetett üzemanyagárstop „tovább szűkíti az importlehetőségeket, egész egyszerűen nem éri meg behozni külföldről a terméket”. A Mol ügyvezetője szerint emiatt

felül kell vizsgálni az árstop lépését, és meg kell nyitni a kormány stratégiai készleteit a piaci szereplők előtt is.

A Mol ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az árstop az ellátás biztonságát sodorhatja veszélybe a jelenlegi helyzetben. „A politikai szándékot értjük, hiszen egy családnak rendkívüli terhet jelentene a 800 forint körüli piaci üzemanyagár kifizetése. De a piac torzul az ársapkával, és ez hosszú távon nem jó, kiváltképp az egyre gyakoribb visszaélések miatt” – fogalmazott Ratatics Péter, majd hozzátette:

A meghatározott, 480 forintos ár jóval kevesebb, mint a piaci ár. A külföldi beszállítók ilyen feltételek mellett hosszú távon nem lesznek érdekeltek a magyar piac kiszolgálásában.

A lakosságot erre kérték

Ratatics Péter mindeközben hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy kiszolgálják a partnereiket és a lakosságot, de bizonyos korlátokat nem tudnak meghaladni. „Újra kell gombolnunk a kabátot. Nem lesz egyszerű” – fogalmazott, majd hozzátette: a lakosságot is arra kérik, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van.

A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten

– szögezte le Ratatics Péter.

Így alakult ki üzemanyaghiány Magyarországon

Az üzemanyag-ellátásban az első komoly érvágást az ausztriai, schwechati OMV-olajfinomító hónapokra történő leállása jelentette nyár elején. A legutóbbi hírek szerint a finomító – amelynek Magyarország ellátásában is fontos szerepe van – legkorábban idén ősszel indulhat újra.

A schwechati eset után közvetlenül a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) még azt közölte, hogy nincs baj, az osztrák finomító nélkül is biztosított az ellátás. A következő hetekben azonban több apróbb jel is arra mutatott, hogy súlyos hiány kezd kialakulni: a magyar államnak meg kellett nyitnia a stratégiai tárolóit, a Magyarországon működő benzinkutak pedig tankolási limitet vezettek be, mindeközben pedig már a vészforgatókönyvek is előkerültek.

Ami a Molt illeti, ők két hete még arról beszéltek, hogy több hónapra elegendő tartalékaik vannak. Mindeközben viszont Hernádi Zsolt Mol-vezér elismerte, hogy relatív üzemanyaghiányról már egyértelműen lehet beszélni a magyar kutakon.

Alig két nappal később Aszódi Attila volt államtitkár azt nyilatkozta az Indexnek, hogy

azt látom, hogy most elsősorban a szénhidrogénpiaccal lehet probléma. A villamos energiával jelenleg nem. Tehát elsősorban az üzemanyag-ellátással lehet most probléma, de fontos, hogy ezek a piacok összekapcsolódnak.

A kormány pont most ülésezik

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerdán számolt be arról, hogy a magyar kormány ma összeül.

Európa nehéz tél elé néz, soha nem látott energiaválság küszöbén áll. Ezért most a legfontosabb feladatunk az, hogy megóvjuk Magyarország energiabiztonságá, és megvédjük a rezsicsökkentést

– írta Orbán Balázs. A miniszterelnök is azt írta, hogy „bonyolult idők jönnek”.

A kormány október 1-jéig meghosszabbította az árstopot, de marad-e?

A magyar kormány legutóbb október 1-jéig hosszabbította meg a kormányzati árstopot. Nemrég ehhez igazították a kis benzinkutak támogatására szánt pénzkeretet is, Varga Mihály pénzügyminiszter viszont már arról beszélt Tusványoson, hogy hosszú távon nem lehet fenntartani az árstopokat.

Eközben már európai uniós szinten is kötelezettségszegési eljárás indult az árstop miatt, mivel az EU szerint a rendelkezés ellentétes lehet az uniós belső piaci szabályozásokkal. 

A biztos csak az, hogy drága lesz az üzemanyag

A háború miatt Európa-szerte elszabadultak az üzemanyagárak, amelyek várhatóan még a háború után is magasak maradnak majd. A Holtankoljak.hu kimutatása szerint az árstop nélkül most benzint átlagosan 697, dízelt pedig 747 forintért lehetne tankolni

(Borítókép: Index)