Csak találgatnak, hogy meddig drágul a jogosítvány

HNT 5812
2022.07.28. 20:11
Egyre inkább emelkedik a jogosítvány ára. Van olyan képzés is, ahol hétezer forintot is elkérnek egy gyakorlati óráért. A vezetők szerint a legjobb az lenne, ha kormányzati szinten tudnának tárgyalni a katatörvényről.

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, körülbelül 4000 autósoktató van Magyarországon, a háromnegyedük katásként autósiskolának számlázott eddig, szeptember elsejétől azonban erre nem lesz lehetőségük, csupán az átalányadózásra. Ezzel viszont négyszeresére emelkedne az adóterhük.

Az ATV most megtudta, hogy a szabályváltozások óta több iskolában drágult a képzés, van, ahol már hétezer forintnál is többe kerül egy gyakorlati óra.

Számíthatunk rá, hogy egy közel 30 százalékot fog az ára emelkedni. Pontosan nem tudjuk még, mert egyelőre csak spekulációk vannak

– mondta Halasi Ferenc, a Halasi Autósiskola oktatója és vezetője a csatornának, aki szerint a katás oktatók azt szeretnék elérni, hogy ugyanolyan szempontok alapján bírálják el őket, mint a taxisokat.

Az egyik zalaegerszegi iskola vezetője szerint mindenképpen kormányzati szinten kell elérniük, hogy kedvezőbb elbírálást kapjanak.

A kata kivezetését követően egy olyan kedvező költségátalányba léphessen át a szakma, ami a továbbiakban nézve inflációt nem generálna a tevékenységünk költségeit tekintve

– vélekedett Péter Lajos, a Start Autósiskolától.

Tovább drágíthatja a tanfolyamokat, ha októberben a kormány kivezeti a 480 forintos üzemanyag ársapkát.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)  • Tippek
  • Lakáshitel