Itt a megoldás arra, hogy olcsóbb legyen az áram

GettyImages-545014063
2022.07.28. 05:58 Módosítva: 2022.07.28. 06:59
Mivel mérőóránként jár az arra jogosult fogyasztóknak a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás után, ezért aki éjszakai áramot is használ, annak duplán áll rendelkezésre az átlagfogyasztás csökkentett árú kerete.

A Magyar Hang szerint mindez a Magyar Villamosművek (MVM) honlapján látható adatok is igazolják. Ott az erre vonatkozó kérdésre válaszolva azt írták:

A rendelet vonatkozásában több felhasználási helynek minősül, ha a hagyományos mérő mellett (A árszabás) vezérelt mérőn (éjszakai, azaz B árszabás) is történik villamosenergia-vételezés. Ebben az esetben az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség a hagyományos mérőn és a vezérelt mérőn mért fogyasztás tekintetében külön-külön is megilleti a felhasználót.

A lap szerint is Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár is azt mondta: mindenkinek célszerű lehet felszereltetnie a külön órát az éjszakai áramhoz, vagy újraaktiválni a használaton kívüli mérőórákat. Hozzátette: nagyon sokan használnak villanybojlert, és az éjszakai áram viszonylag nagy mennyiségű vizet képes felmelegíteni,

vagyis ezen lehet valamelyest spórolni.

A nagyon régi órák esetében viszont cserére is szükség lesz, mivel ma már a modernebb, okos mérőórák vannak üzemben – figyelmeztetett a szakember. 

Kérdések az átalánynál

A Magyar Hang szerint az is kérdéses, hogy milyen fogyasztást vesznek majd figyelembe a szolgáltatók bizonyos esetben. A lap szerint az eddig átalány alapján fizetők gyakran igyekeznek a szolgáltatónál alacsonyabb összeget és fogyasztást beállítani, de a cégek ezt a bizonytalan helyzetre és kevés információra hivatkozva utasítják vissza. Holoda Attila erről azt mondta, hogy

a szolgáltató ezt a kérést valójában nem tagadhatja meg.

Vagyis aki változtatni szeretne, az határozottan felléphet ebben a kérdésben a szolgáltatóval szemben. „Ha most kezdenék spórolni, én is azt mondanám, hogy vegyük lejjebb az átalányt” – mondta Holoda Attila, hozzátéve: arra viszont érdemes figyelni, hogy ha mégsem sikerül annyival kevesebbet fogyasztani, mint tervezték, akkor a túlfogyasztást az elszámoláskor egy összegben kell majd kifizetni, ami kellemetlen lehet.

Auguszus 1-től módosul a rezsicsökkentés és a fogyasztás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd  kormánybiztos a július 13-ai Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetettés a rezsicsökkentés eddig ismert formája is módosul.

Az intézkedés értelmében az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki havonta e felett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, augusztustól már piaci árat lesz kénytelen fizetni.

A kormány által meghatározott átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kilowattóra/év, ami 210 kilowattóra havonta. Földgázban pedig 1729 köbméter/év, tehát 144 köbméter havonta.

Így a villanyért az éves átlagfogyasztásig  1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. Ezen szint felett 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára. A gázfogyasztás tekintetében viszont az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár, míg az átlagfogyasztás felett 747 forint.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) tájékoztatása szerint a sávhatárokat meghaladók nagy része is közel van az átlagfogyasztáshoz. A tárca közölte: az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millióan átlagfogyasztásúak, vagy az alatt vannak.

A rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai alapján az Index táblázatában  látható, hogy hogyan változnak augusztus 1-től az áram és a földgáz után fizetendő költségek.

Az Index kalkulátorával pedig bárki kiszámolhatja, hogyan változik a rezsije a következő hónapokban.

(Borítókép: Getty Images)