Elmaradhat az aratás az Alföldön az aszály miatt

2022.07.29. 10:43
Egyre súlyosabb gondokat okoz a szárazság a mezőgazdaságban, idén elmaradhat a betakarítás.

Az extrém szárazság miatt eddig több mint egymillió hektáron keletkezett kár – jelentették a gazdák. A kormány aszályvészhelyzeti operatív törzset hoz létre a rendkívüli helyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményei­nek kezelése érdekében – írja a Magyar Nemzet. 

Haladéktalanul megkezdi a munkát a kormány által létrehozott operatív törzs, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzet és az energiaárak következményeinek mielőbbi kezeléséhez – jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter leszögezte: a kialakult helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel támogatja az agráriumból élőket. 

A történelmi aszály leküzdése és a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartása pedig prioritás az agrártárca számára – szögezte le. 

Mindig a magyar gazdák mellett állunk, akik minden nehézség – világjárvány, munkaerőhiány, hosszan tartó szárazság, aszály, rendkívül magas inputárak, energiaárak, valamint az orosz–ukrán háború következményei – ellenére munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszer-ellátást, melyért mindannyiunk elismerését megérdemlik

– nyomatékosította a tárcavezető.

Az idei csapadékhiány olyan súlyos, amilyenre még emberemlékezet óta nem volt példa – nem csak hazánkban, hanem az egész kontinensen. Egyes becslések szerint minden második hektárra befolyással van a probléma, ez az európai mezőgazdasági területek 46 százaléka – írja a Magyar Nemzet

A tavasszal elvetett kapásnövényekre is rendkívül rossz hatással van a szárazság, ugyanakkor míg az ország egyes területein még van némi remény, addig az Alföldön és Közép-Magyarország területén idén nem arathatnak a gazdák. Az agrárminiszter beszámolója szerint az ottani kukoricaállomány lényegében megsemmisült, a szűnni nem akaró vízhiány pedig már a dunántúli régiók termését is megkárosíthatja.