A szakértő szerint tovább drágulhatnak az élelmiszerek ősztől

GettyImages-1410264793
2022.07.29. 19:26
Roppant nehéz időszak elé néznek a magyar háztartások. Erről a K&H Bank vezető közgazdásza, Németh Dávid beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában. A szakértő szerint akár újabb élelmiszerár-emelések jöhetnek.

Az elemzők már tavasszal figyelmeztettek arra, hogy az őszi időszak nagyon nehéz lesz – emlékeztetett Németh Dávid.

Hozzátette: ha valami csoda folytán a világpiacon nem kezd el drasztikusan esni a gáz, az elektromos áram és a kőolaj ára, akkor meg kell emelni ezeknek a termékeknek a díját, ami viszont erőforrásokat fog elvonnia a családoktól.

A helyzetet nehezíti, hogy emelkedik a kamatkörnyezet, így a hitelek is egyre drágábbak lesznek – fűzte hozzá a közgazdász.

Sajnos még most jön a feketeleves, amit egyre inkább meg fogunk érezni a mindennapokban, és még csak azt sem tudjuk kijelenteni, hogy az élelmiszersokkon túl vagyunk, mert még ott is újabb hullámok várhatók

– idézte az ATV a szakértőt.

Németh Dávid arra is rámutatott, hogy a nagyvállalatoknak hosszú távú energiaszerződéseik vannak, amelyek folyamatosan futnak ki, még a régebbi, alacsonyabb árakkal.

Ezeket pedig majd a mostani magas piaci áron kötik újra, amely óriási többletköltséget jelent a cégeknek, ez újabb áremelést generálhat – és az inflációs nyomásról akkor még nem is esett szó.

Rendkívül nehéz időszak elé nézünk most még a következő hónapokban, amely akár egy jó fél évig, egy évig is eltarthat

– közölte a hallgatókkal a közgazdász.

(Borítókép:  Christopher Furlong / Getty Images)