Bod Péter Ákos: Ez nem háborús helyzet, ez előre látható gazdasági probléma volt

2022.07.30. 09:53
Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint előrelátható volt, hogy kiigazításra lesz szüksége a gazdaságnak. Hangsúlyozta: előbb kellett volna kezdeni a kormányzást. A korábbi vezető az ATV-nek beszélt arról, hogyan látja Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetét.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint „nem háborús helyzet van, hanem előrelátható gazdasági problémák voltak, ami mind megoldható, csak előbb kell kezdeni a kormányzást”. Bod Péter Ákos úgy véli, „már tavaly ilyenkor is lehetett tudni, hogy nagyon nagy a költségvetési hiány, mivel azok a költési tételek, amiket a választások előtt elindított a kormány, sokba kerülnek”.

Szerinte előre látható volt, hogy kiigazításra lesz szükség.

Ha jön a kanyar, és elkezdi a sofőr szépen óvatosan tekergetni a kormányt, és visszaveszi a sebességet, akkor be lehet venni a kanyart. Hogyha vár egy kicsit, akkor el kell rántani a kormányt, vagy rá kell ugrani a fékre. Nekem ez a vezetési stílus nagyon nem tetszik

– mondta a közgazdász, kihangsúlyozva, hogy a gazdaság egyébként sem szereti a „rángatózásokat”. „Ha valamit hirtelen elindítanak, felgyorsítják, akkor általában rá kell fizetni. Ha hirtelen leállítják, akkor a belefektetett pénz egy része véglegesen elvész” – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, nem következik a gazdasági helyzetből, hogy hadigazdaság jellegű intézkedéseket tegyenek, szerinte ez csak egy felvett stílus.