Itt a bejelentés, újabb adókönnyítés jön

D NOE2022622001
2022.07.30. 08:30 Módosítva: 2022.07.30. 08:34
A kormány újabb adókönnyítésről döntött. Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán jelentette be a hírt.

A cégek a társasági adót és az iparűzési adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

Megjegyezte: az új szabály egyszerűsítést hozhat azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.

A befizetés lehetősége minden cég számára rendelkezésre áll. Az adminisztráció csökken, az adóbevételek változatlanul befolynak, a költségvetési egyensúly stabil marad – jelezte a miniszter a Facebookon.

A háborús veszélyhelyzet és az Európa-szerte problémát okozó gazdasági válság miatt a kormány már több változást is bejelentett, amely érinti az adózást. Ide tartozik többek között a kisadózók tételes adójának változtatása is. Arról, hogy mit kell tudniuk a változásokról, alábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

A többség érzi az inflációt

Legutóbb a Niveus Consulting Group több száz vállalatot elérő májusi felméréséből az derült ki, hogy a cégek 92 százaléka már érzi az infláció negatív hatásait. A saját bérfejlesztéseknél azonban a kisebbség, a cégek 42 százaléka vette ezt figyelembe, azaz adott infláció feletti emelést. A jegybanki alapkamat-emelés a megkérdezettek 58 százalékát érinti negatívan, 35 százalékuk nem tapasztal semmilyen hatást, 4 százalék szerint az még akár pozitívan is hathat a működésükre.

Az adókedvezményekkel kapcsolatban akkor eltérő válaszokat adtak a cégek. A megkérdezettek alig 11 százaléka említette az áfa csökkenését, 13 százaléka a járuléktámogatást, 13 százaléka az iparűzési adó mérséklését, 32 százalékuk bárminek örülne. A többi válaszadó a kamarai hozzájárulás, a béreket terhelő adók, a különadók csökkentését látná szívesen.

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)