A földgázhiány miatt áramszünetek alakulnak ki a világ távoli pontjain

2022.08.01. 11:21
Dél-Ázsiában az árak emelkedése miatt súlyos földgázhiány tapasztalható. A magas árak miatt például Banglades is kevesebb LNG-t tud vásárolni az azonnali piacról. Ez a helyzet pedig azt eredményezte, hogy a következő három évben gyakori áramszünetekre számíthatnak az ázsiai ország lakói.

Bangladesnek a következő három évben is áramszünetekkel kell szembenéznie, mivel az ázsiai országnak szükséges a világpiacról földgázt importálnia, az energiahordozóért azonban jelenleg nagyon magas árat kérnek – írta meg a Bloomberg.

A dél-ázsiai ország az árak ingadozása miatt júniusban leállította a cseppfolyósított földgáz beszerzését, és több hosszú távú szerződés megkötését fontolgatja – mondta Nasrul Hamid, az energiaügyi és ásványi erőforrásokért felelős miniszter. A miniszter hozzátette, hogy a kitermelők (például Katar) jelezték, hogy csak 2026-tól fognak rendelkezésre bocsátani újabb szerződés alapján szállítandó újabb mennyiséget.

A földgázra sok országnak a villamosenergia-termeléshez is szüksége van. A földgázhiányt Oroszország Ukrajna elleni inváziója is súlyosbította. Az LNG azonnali ára Ázsiában megduplázódott. Európa pedig a kialakult nemzetközi helyzet miatt folyamatosan csökkentené az orosz gáztól való függőségét, de a feltörekvő gazdaságokban (például Bangladesben és Pakisztánban) kevés a földgázmennyiség.

A kereskedők és az elemzők szerint a következő években Bangladesben a folyamatos áramkimaradások valószínűleg visszafogják a gazdasági növekedést.

Az energiaimporttól nagymértékben függő dél-ázsiai országokat különösen rosszul érintették a megemelkedett árak. Ez pedig arra kényszerítette a városok döntéshozóit, hogy csökkentsék a vállalkozások és a lakosság számára rendelkezésre álló villamos energia mennyiségét. Ezzel érték el, hogy az ország a kevesebb importmennyiség mellett is tudjon működni. A Bloomberg szerint idén Banglades LNG-importjának körülbelül 30 százalékát szerezte be az azonnali áras piacról, míg tavaly ez az arány még több mint 40 százalékot tett ki.

Mivel az emelkedett energiaárak csökkentik Banglades dollártartalékait, ezért az ázsiai ország a hitelezőktől, köztük a Nemzetközi Valutaalaptól kér támogatást.

A feltörekvő ázsiai piacokon az idei évtől 2026-ig az eddig vártnál lassabb lesz az LNG-kereslet növekedése, mivel az árérzékeny vásárlók visszafogják a drága LNG-importot. Az előrejelzések szerint Bangladesben és Pakisztánban a magas üzemanyagárak és az import-infrastruktúra korlátai miatt súlyos földgázhiány várható

– mondta Lujia Cao, a Bloomberg gázelemzője.

Banglades Pénzügyminisztériuma jóváhagyta azt a tervet, miszerint LNG import céljából 20 milliárd takát (211 millió dollárt) biztosítanak az állami Petrobangla számára – tette közzé csütörtökön a Financial Express. Az újság szerint azt nem lehet tudni, hogy a pénzeszközöket határidős vagy azonnali szállításra vonatkozó vételekre fogják-e felhasználni.

Hamid állítása szerint míg Banglades nem tud hosszú távú földgázszerződéssel hosszú távra több földgázt biztosítani magának, addig el szeretné kerülni az azonnali piacon történő vásárlást, és a Közel-Keletről érkező, már korábban megkötött szerződés gázszállításaitól függ.

(Borítókép: Tiltakozás a villamosenergia-válság ellen Bangladesben. Fotó: Sony Ramany / NurPhoto / Getty Images)