Taxiszövetség: A kormány rezsicsökkentési intézkedései a lakosság érdekeit szolgálják

DSC0526
2022.08.02. 09:50
Szigorította a kormány a kedvezményesen tankoló autósok körét. A magántulajdonú autókon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül az ársapkát a taxisokra is fenntartják. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért döntöttek így, mert a taxizás esetében a munkavégzéshez elengedhetetlen az üzemanyag.

„Sokan és sokféle módon keresnek magyarázatot arra, hogy a taxisok miért kedvezményezettjei az utóbbi napok kormányzati bejelentéseinek. A találgatások helyett inkább racionálisabb okai vannak a döntéseknek” – mondta az Országos Taxiszövetség elnöke. A kormány legutóbbi döntése értelmében a 480 forintos hatósági áron már csak a magánszemélyek, a taxisok és a mezőgazdaságban tevékenykedők tankolhatnak. 

Azok, akik nem tartoznak ebbe a körbe továbbra is a piaci áron tankolhatnak, vagyis augusztus harmadikától a 95-ös benzinért 699,9 forintot, a gázolajért pedig 746,9 forintot fizethetnek literenként.

A személyszállítási törvény értelmében fuvarvállalási kötelezettsége van a taxisnak, ha az utas amúgy megfelel az egyéb utazási feltételeknek. Ennek értelmében a szolgáltatás befejezése után, a számlakibocsátás pillanatában már nehéz azokat a feltételeket utólag tisztázni, hogy cégnek vagy magánszemélynek kell a számlát kiállítani – mondta Metál Zoltán.

Úgy véli az üzemanyag drasztikusabb árváltozása befolyásolna a taxizás árait, tehát ha a taxisokra nem vonatkozna a 480 forintos ársapka, akkor előbb-utóbb tarifa emelés következne be. Elmondása szerint sokan, mivel nem rendelkeznek saját autóval, kénytelenek a taxiszolgáltatást igénybe venni, ezért komoly terhet jelentene a tarifa ismételt emelése. 

Véleményem szerint a kormány rezsicsökkentési intézkedései a lakosság érdekeit szolgálják

– tette hozzá a 444.hu-nak az elnök.

Bajban az árufuvarozók

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szerint aggodalomra ad okot, ha a kormányzati döntések indoklása nem kellően megalapozott. Árvay Tivadar elmondta, szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy ez mintegy 15 ezer hazai közúti árufuvarozót és autóbuszost is érint, akiknél a gázolaj szintén az egyetlen és elengedhetetlen energiaforrás, amelynek drágulása nem csak a gyártói, hanem a fogyasztói, lakossági oldalon is negatív hatásként jelenik meg.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 30-ai Kormányinfón jelentette be, hogy a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480 forintos kedvezményes tankolásból, így a céges autókat is. 

A rendelet ellenére azonban a gyakorlatban még mindig előfordul, hogy hatósági áron tankolnak a céges autók, mivel a benzinkutakon dolgozó személyzetnek külön ellenőriznie kellene azt a járművek forgalmija alapján, hogy valóban magántulajdonú kocsiba történik-e a tankolás. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ezt sok helyen nem ellenőrzik.

A miniszter a Kormányinfón azt is elmondta, hogy a döntést az indokolta, hogy a taxisok munkavégzéséhez elengedhetetlen az üzemanyag, és ha ők is piaci áron tankolnának, akkor 60 százalékkal emelkedne a szolgáltatás ára.

A fuvarozók azonban nem kaptak ilyen kivételt, ezért az érdekképviseleti szervezeteik arra kérték Gulyás Gergelyt, hogy indokolja meg, hogy a kormány nekik miért nem biztosított hasonló üzemanyagár-kedvezményt, mivel az ő mindennapi munkájukban ugyanúgy a gázolaj az egyetlen és elengedhetetlen energiaforrás, mint a taxisok esetében.

A kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)