Drágábbak lettek az alacsony energiafelhasználású albérletek Budapesten

2022.08.03. 14:19
Megugrott az albérletpiac kereslete a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, de a gazdasági szakértő szerint augusztus közepén újabb lökést kaphat, ugyanis akkor derül ki, hogy lesz-e a következő tanévben kollégiumi férőhely. Eközben egyre drágábbak az alacsony energiafelhasználású lakások. Budapesten átlag kétszázezer forintba kerül egy korszerűsített ingatlan.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése nyomán felélénkült az albérletpiac júliusban; országosan átlagosan tíz százalékkal nőtt a kereslet, míg a kínálat Budapesten 14 százalékkal, a megyeszékhelyeken pedig 16 százalékkal emelkedett – írta az Ingatlan.com szerdai összefoglalója alapján az MTI. A társaság kiemelte, hogy az új rezsiszabályok miatt a korábbi évekhez képest is nagyobb árelőnnyel adhatók ki a korszerűbb lakások.

Az albérletpiaci csúcsidőszak a ponthatárok kihirdetésével vette kezdetét, de augusztus közepén újabb lökést kaphat a kereslet. Akkor derül ki a hallgatók számára, hogy lesz-e a következő tanévben kollégiumi férőhely – fogalmazott a közleményben Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője.

A kereslettel egy időben bővült a kínálat, Budapesten 14 százalékkal, a megyeszékhelyeken 16 százalékkal több lakóingatlant kínáltak a tulajdonosok, így több mint 10 500-nál jár a bérlőre váró lakóingatlanok száma.

Drágábbak az alacsony energiafelhasználásúak

Az összefoglalóból az is kiderült, hogy a korszerű, alacsony energiafelhasználású lakások magasabb áron adhatók bérbe.

Az adatok alapján Budapesten az új építésű, újszerű vagy korszerűsített albérletek átlagos bérleti díja július utolsó napjaiban kétszázezer forint volt, szemben a közepes állapotban lévő lakásokra jellemző 150 ezer forinttal. A fővároson belül azonban jelentős eltérések láthatók, az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező XIII. kerületben az árelőny mindössze 15 ezer forint, és a közepes állagú ingatlanokért is 185 ezer forintot kértek a bérbeadók.

A korszerű lakások átlagos bérleti díja Szegeden 149,5 ezer, Debrecenben 148 ezer forint, ami mintegy hatvanezer forinttal magasabb, mint a kevésbé hatékony lakásoké. Pécsett 120 ezer, illetve 140 ezer volt a kínálati ár a hasonló lakásoknál.

Kiemelik: a bérlőjelölteknek szerződéskötés előtt érdemes tájékozódniuk a lakás pontos energiafogyasztásáról és a közös költségről.