Az amerikaiak a Samsungon keresztül büntetnék Kínát, de ez mindenkinek fájna

GettyImages-1232588306
2022.08.03. 19:32
Washington azt fontolgatja, hogy exportkorlátozásokat vezet be kínai chipgyártókra. Szakértők szerint az USA célja az, hogy megállítsák a kínai félvezetőgyártó üzemek fejlődését. Ám ez a döntés jelentős veszélyekkel is járhat, hiszen komoly problémákat okozhat a globális ellátási láncokban.

A Reuters beszámolója szerint az amerikai kormány megtiltaná, hogy a chipgyártó óriások, mint például a dél-koreai Samsung Electronics és az SK Hynix, új eszközöket szállítsanak az általuk üzemeltetett kínai gyárakba. A lépés azért is lehet veszélyes, mert a két említett vállalat a globális NAND flash memóriachip-piac több mint felét uralja.

Kínai üzemeik pedig kulcsfontosságúak az olyan partnereik számára, mint az Apple vagy éppen a Google.

Egyébként a számítógépeken és telefonokon túl a chipeket például az elektromos járművekben is használják, így ha ez a szankció életbe lép, feltehetően begyűrűzne az autóiparba is – áll a 24.hu összefoglalójában. Nemzetközi szakértők úgy vélik, az esetleges újabb korlátozások visszalökhetik az elmúlt években elég zavarosan működő szektort.

Teljesen felborítaná az ellátási láncokat

Iparági szakemberek úgy fogalmaztak: az intézkedés fokozhatja az ellátási bizonytalanságot, ami végül árrobbanást idézne elő. Az Egyesült Államok kormánya által fontolgatott lépés csak egyik példája a Peking és Washington közötti, a technológiai szektort érintő fokozódó feszültségnek. Hiszen az amerikai kongresszus épp a múlt héten fogadta el a félvezetőgyártás amerikai támogatását célzó jogszabályát. Ennek értelmében a szövetségi támogatásban részesülő vállalatnak megtiltották – a támogatási időszak alatt –, hogy 

A KÍNAI CHIPIPARBA FEKTESSEN BE.

A Tajvan miatti politikai feszültség pedig várhatóan még tovább élezheti az amúgy is feszült helyzetet a két ország között. 

(Borítókép: Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)