Rezsiemelés: üzemzavarokkal küzdenek a magyar erőművekben

2022.08.03. 10:08
Folyamatosan kisebb üzemzavarokkal küzdenek a szakemberek a magyarországi erőművekben, ami azt jelzi, hogy az eszközpark öregszik.

A lap szerint a szakemberek karbantartásokkal, javításokkal próbálják épen tartani az eszközparkot, de emellett is állandóak a meghibásodások – írja a Világgazdaság. Ebből a felhasználók közvetlenül semmit sem éreznek, de csak azért, mert a rendszerirányító, a Mavir Zrt. ilyenkor beindítja a tartalékkapacitásokat és pótolja a kieső termelést,

később pedig az ebből eredő többletköltséget kiszámlázza az erőművek üzemeltetőinek. 

A Világgazdaság azt írja, hogy most is vannak olyan erőművek, amelyek napok óta állnak. Állításuk szerint ezek közé tartozik a Dunamenti Erőmű G3 blokkjának VII. és VIII. hagyományos, gázüzemű turbinája [Frissítés: cikkünk megjelenései után az erőmű arról tájékoztatott minket ezzel kapcsolatban, hogy idén tavasszal volt egy hosszabb leállítása a G3-mas blokknak, de jelenleg megfelelően üzemel, és csak a jövő évben várható egy tervezett karbantartás miatti leállás]. 

Másrészt a Mátrai Erőmű egyik lignit- és biomassza-tüzelésű blokkjának gázturbinája sem üzemel. 

Néha még az is előfordul, hogy nemcsak turbinák, hanem egész blokkok állnak le.

Januárban a Paksi Atomerőmű 7-es egységét 4-én hajnaltól délutánig kellett javítani. A Mátrai Erőműben szintén január elején esett ki kapacitás az üzemelő blokkoknál, továbbá tervezett karbantartás volt 21–24. között egy 200 megawattos blokknál. A szokásosnál kevesebb áramot adott január 9–11. között a Csepeli Erőmű és január 15–26. között a Kispesti Erőmű is – írta a Világgazdaság.