Nagyot kaszált idén a Richter, részben a forint gyengülése miatt

2022.08.03. 08:20
Idén a második negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter Gedeon Nyrt árbevétele és nyeresége, nem utolsósorban a forint gyengülése miatt.

Az MTI szerint az árbevétel 23,7 százalékkal 192,9 milliárd forintra, az adózott nyereség pedig több mint duplájára, 77,1 milliárd forintra nőtt április és június közt z előző év azonos időszakához képest.

Az elemzők 186,0 milliárd forintos árbevételt és 61,8 milliárd forintos adózott eredményt vártak erre a negyedévre. Orbán Gábor vezérigazgató a jelentésben kiemelte: az árbevétel Ukrajna kivételével valamennyi piacon dinamikusan nőtt 2022 első félévében, és hogy 

A devizaárfolyamok változásából származó rendkívüli árfolyamnyereség is hozzájárult a jó eredményhez. 

Portfolio szerint elsősorban a forintgyengülés miatt nőttek meg a cég árbevételei (ami azzal magyarázható, hogy a Richternek jelentős bevételei vannak külföldön). Orbán Gábor ehhez azt is hozzátette, hogy az általánosságban tapasztalható áremelések is hozzájárultak a forgalomnak mind forintban, mind euróban mért növekedéséhez.

A Richter árbevétele a 2022-es első félévet nézve 360,98 milliárd forint volt, amivel 21,6 százalékkal haladta meg az előző évit. Mindeközben az adózott nyereség 106,9 százalékkal 115,08 milliárd forintra nőtt a január és június közti időszakban az előző évhez képest.

Orbán Gábor a jelentésben azt is közölte, hogy oroszországi üzletvitelük zavartalan maradt, és a  rubelnek a közelmúltban bekövetkezett erősödése egyaránt emelte az árbevétel és a fedezet szintjét. A világgazdasági környezet kihívásai ellenére is kitartanak mind a 2022-ben kitűzött pénzügyi célok, mind pedig a fejlesztési fázisban lévő projektek előmozdítása mellett.

A Richter adataiból az is kiderült, hogy az egy részvényre jutó nyereség 610 forint volt az első félévben, az előző évi 295 forint után. Részvényeikkel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, és az ez elmúlt évben a legmagasabb árfolyam 9185 forint, a legalacsonyabb 6310 forint volt.