Nagyon száguld egy részvény a tőzsdén, de érthetetlen, hogy miért

2022.08.04. 21:29
Az elmúlt hetekben nagyon gyors emelkedésbe kezdett az amerikai tőzsdén egy hongkongi székhelyű cég részvénye: három hét alatt több mint kétszeresére nőtt a papírok értéke, és senki sem tudja, hogy miért.

A napi.hu szerint az AMTD Idea Group nevű befektetési holding egyik cége, az AMTD Digital kezdett szárnyalni. A céget július közepén vezették be a New York-i tőzsdére 7,8 dolláros kibocsátása áron, július végére pedig megtízszereződött az értéke, és 78 dollár körüli áron forgott. Az emelkedés azonban nem fulladt ki, ugyanis augusztus 2-án

rövid ideig 2555 dolláron is forgott az ára, a kereskedési napot pedig 1679 dollárnál zárta.

Ezen az árfolyamon a cég piaci kapitalizációja már meghaladta a 310 milliárd dollárt, vagyis elméletileg többet ért, mint a Coca-Cola vagy a Bank of America. Mindezt úgy, hogy a vállalat a 2021-es beszámolójuk szerint összesen csak 25 millió dollárnyi árbevételt termelt, elsősorban digitális pénzügyi szolgáltatások által.

Azt viszont még mindig csak találgatják, hogy miért kezdtek száguldani a cég részvényei. A vállalat kedden megköszönte ugyan a befektetőknek a bizalmat, de azt nyilatkozták: nem tudnak semmilyen jelentősebb változásról a társaság üzletmenetében azóta, hogy bevezették őket a tőzsdére.  Az elmúlt két napban egyébként már esni kezdett a cég árfolyama, de a csütörtöki kereskedési nap elején

még mindig 900 dollárt adtak érte, vagyis a július közepi kibocsátási ár 110-szeresét.

A napi.hu szerint a vad árfolyammozgás leginkább mémrészvények esetére emlékeztet, amelyeknek az értéke nagyon rövid idő alatt nőtt meg drasztikusan, de aztán hasonló sebességgel is zuhant vissza.