Könnyen elképzelhető, hogy az európai légi közlekedés már sosem lesz a régi

2022.08.04. 17:10
A munkaerőhiány már korábban is komoly gondot okozott a légi közlekedésben, a földi kiszolgálószemélyzetet pedig a járvány után sem sikerült pótolni. Kiss Róbert turisztikai szakújságíró szerint több más tényező is nehezíti a szektor kilátásait.

Hónapok óta komoly fennakadások vannak az európai légi közlekedésben, és egyáltalán nem biztos, hogy visszatér a repülőtereken a koronavírus-járvány előtti rend – fogalmazott Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró az InfoRádió Világszám című műsorában.

A szakértő úgy látja, már a munkaerőhiány is rendkívüli gondokat okozott a légi közlekedésben, a járvány után pedig nem tudták pótolni a földi kiszolgálószemélyzetet a légi közlekedésben érdekelt cégek.

Kiss Róbert Richárd ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy mindehhez hozzájárultak a légitársaságok különböző logisztikai nehézségei.

A sztrájkok, így például a Lufthansa földi személyzetének munkabeszüntetése csak tovább fokozza a káoszt, amely mostanra már a nemzetközi repülőtereken is megfigyelhető.

Azt egyelőre nem látni, hogy a légi forgalomban tapasztalt rendszer valaha is visszaállhat-e arra a szintre, amely 2019-ben vagy előtte volt. A koronavírus-járvány, valamint az ukrajnai orosz invázió ugyanis nagyon sok mindent megváltoztatott.

Kiss Róbert Richárd arról is beszélt, hogy a rövid távú járatok, amelyek alternatívát jelentenek a vonatoknak és az autóknak, jelentős környezetterhelést okoznak, ráadásul ki is válthatók más közlekedési eszközzel.

Mindemellett azonban az emberek szokásai sem mellékesek az utazást illetően, látva, hogy milyen nagy vehemenciával vetették bele magukat a bezártság után

– fogalmazott a turisztikai újságíró.

Szerinte amiatt is kérdéses lehet a légi közlekedés jövője, mert az ágazatot sokan elhagyták, és mentek el máshová dolgozni, amikor nem üzemelhettek a légitársaságok, közülük viszont csak kevesen tértek vissza.