A magyar olajvállalkozások egyharmada vásárol a stratégiai olajkészletekből

2022.08.04. 20:57 Módosítva: 2022.08.04. 20:57
A kormány múlt hétvégi döntése után a magyar vállalatok egyharmada jelezte, hogy vásárolna a felszabadított stratégiai olajkészletből – közölte a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ).

A kormány összesen 184 millió liternyi gázolajat szabadított fel, ebből pedig a magyar vállalkozások 169,5 millió literre jogosultak.

„24 tagvállalatunk vételezhet a biztonsági készletből. A 24 tagvállalatból 9 jelezte vételi igényét, amellyel a felszabadított mennyiség 92 százalékát értékesítjük” – írta a szövetség a 444.hu kérdésére válaszolva.

A szövetség szerint szerdán meg is kezdték a vállalatoknak a megvásárolt üzemanyag átadását, az üzemanyagot jövedéki adó és általános forgalmi adó nélkül, a 480 forintos hatósági áron kell értékesíteniük. Hozzátették azt is: arra a kérdésre nem áll módjukban válaszolni, hogy az egyes vállalatok pontosan mennyit kaptak a stratégiai készletekből.

A 444 szerint a stratégiai készletből vásárló olajipari cégeknek vélhetően semmilyen vagy legfeljebb minimális nyereségük lehet majd, ugyanis ha nem így lenne, akkor több vállalkozás élt volna a lehetőséggel. Az MSZKSZ tározótelepeiről legkésőbb szeptember 15-éig kell elszállítaniuk a stratégiai készletekből vásárolt gázolajat.