A kormány 1,8 milliárd euróból töltené fel a különleges földgázkészletet

D ATI20220707007
2022.08.05. 08:28
Palkovics László különleges földgázkészlet forrásáról döntött. A tegnap a Magyar Közlönyben megjelent szabályzás értelmében a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 megawattóra lesz.

Az ipari és technológiai miniszter jegyzett rendelet szerint, tehát a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 megawattóra. Ennek a földgázkészletnek a létrehozásához szükséges hitelfelvétel legmagasabb összege pedig

1,8 milliárd EURó.

A rendeletből kiderül, hogy különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz legmagasabb beszerzési ára a „szerződéskötés időpontjában érvényes piaci árak alapján képzett és legfeljebb a hazai földgázrendszer virtuális kereskedelmi pontjáig felmerülő, a rendszerhasználati díjakat, a kapcsolódó árfixálás költségeit tartalmazó ár” lesz. A rendelet péntektől hatályos.

Ahogy a Napi.hu a rendeletet összefoglalta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a spotpiacokon (azonnali piacokon) megvásárolható legdrágább gázárnál nem lehet több a beszerzési ár. A közép-európai gázpiacot meghatározó CEEGEX szerint ez jelenleg 210 euró megawattórás árfolyamot jelent.

(Borítókép: Palkovics László technológiai és ipari miniszter 2022. július 7-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)