A világ egyik legnagyobb földgázexportőr országa behúzhatja a féket

GettyImages-1242275145
2022.08.05. 16:16
Ausztráliában 2023-ban földgázhiány is kialakulhat, ezért a kontinensnyi ország versenyfelügyelete azt javasolja az ausztrál kormánynak, hogy fontolja meg a fontos energiaforrás kivitelének korlátozását.

Az ausztrál versenyfelügyelet szerint a világ egyik legnagyobb földgázexportőrének, Ausztráliának korlátoznia kell földgázexportját, hogy elkerülje a gázhiány kialakulását.

Az Ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság álláspontja szerint a hosszú távú szerződések alapján eladott mennyiségen felüli készletet belföldön kell forgalomba hozni, különben elképzelhető, hogy jövőre gázhiány lesz Kelet-Ausztráliában. Ez azért is érzékenyen érintené a távoli kontinenst, mivel ebben a régióban lakik az ország lakosságának mintegy nyolcvan százaléka.

A keleti területeken vélhetően a gázigény tíz százaléka hiányozna, főleg azért, mert szénről földgáz felhasználására álltak át a villamosenergia-termelők.

Az ausztrál kormány hatáskörének 2030-ig történő kiterjesztésén gondolkozik. Ez lehetővé tenné számára, hogy rendkívüli körülmények felmerülése esetén exportkorlátozást vezessen be – közölte hétfőn Madeleine King erőforrásügyi árnyékminiszter.

Az ausztrál tisztségviselők azzal nyugtatják az érintett országokat, hogy Ausztrália továbbra is megbízható kereskedelmi partner, valamint stabil és megbízható nyersanyag- és energiaexportőr.

Az LNG-exportőrökhöz intézett felhívás, miszerint jobban reagáljanak az ausztrál igényekre, valószínűleg nem lesz jelentős globális hatással a kínálatra vagy az árakra. A jövő évi előrejelzés szerint Kelet-Ausztrália hiánya körülbelül 14 LNG-rakománynak felel meg, míg Ausztrália termináljai csak júniusban több mint száz szállítmányt bonyolítottak le.

A jövőbeli esetleges korlátozás nem fogja érinteni a Japánnal és a Dél-Koreával megkötött, több évre szóló szerződések alapján szállítandó mennyiséget. A hétfői jelentés szerint az ausztrál exportőrök az előrejelzések szerint 167 petajoule-lal (4,45 milliárd köbméterrel) többet fognak termelni, mint amennyire a szerződéseik teljesítéséhez szükségük van – ami több mint háromszorosa a várt 54 petajoule-os hiánynak.

A csővezeték-kapacitás korlátai miatt az LNG-exportőröknek korlátozott lehetőségei vannak arra is, hogy az ausztrál piacra irányítsák át gázkészleteiket, ugyanis az ausztrál energiapiac üzemeltetője szerint a South West Queensland vezeték, amely a keleti part menti államokat összeköti, a júniusi gázellátási válság csúcspontja közben 98 százalékos kapacitással működött.

Ausztrália ebben az évben annak ellenére küzdött energiaellátási válsággal, hogy mind a szén-, mind a földgázexportőrök között a világ legnagyobbjai közé tartozik. A déli féltekén kialakult tél kezdetén beköszöntő hideg, az elöregedő erőművek meghibásodása és az ukrajnai orosz invázió miatti magas világpiaci árak mind hozzájárultak a kereslet növekedéséhez és a kínálat szűkösségéhez.

Az ACCC jelentése szerint tavaly óta az ország északnyugati és északkeleti részén található, több milliárd dolláros exportlétesítmények több gázt vásárolnak, mint amennyit az ausztrál piacra szállítanak. Néhány LNG-exportőr vállalat azonban a kínálat egy részét elkezdte az ausztrál piacra irányítani, mivel az ottani azonnali árak magasabbak voltak, mint a tengerentúliak.

(Borítókép: Wesfarmers Ltd. cseppfolyósítottföldgáz- [LNG] üzeme Nyugat-Ausztráliában. Fotó: Carla Gottgens / Bloomberg / Getty Images)  • Hírek
  • Hitelkártya