Texasban Orbán Viktor újra belengette a rég várt adómentességet

D MTI20220804011
2022.08.05. 09:55
Orbán Viktor magyar idő szerint csütörtök este Dallasban, a világ legnagyobb konzervatív politikai rendezvényén beszédet mondott. Az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference) mondott beszédében kitért a szuverenitásra, a liberális politikára, Soros Györgyre és a globalistákra is. De talán, ami kevés visszhangot kapott a sajtóban egy új adócsomag is elhangzott.

Magáról a rendezvényről az Index is beszámolt: Orbán Viktor beszédét úgy kezdte, hogy „fantasztikus itt lenni Texasban, a nagyszerű Amerikai Egyesült Államok magányos csillag államában”. A magyar kormányfő ezt követően úgy folytatta, hogy a függetlenség, a szabadság és a szuverenitás a legkedvesebb érték Amerikának ezen a táján, így van bennünk valami közös.

A magyar kormányfő szerint „Magyarország Európa magányos csillag állama” és mi, magyarok a függetlenségért, a szuverenitásért harcoltunk az elmúlt ötszáz évben. Továbbá harcoltunk a kereszténységért, a kereszténydemokráciáért, és ezt a küzdelmet a mai napig folytatjuk. „Régi vágású szabadságharcos vagyok, én vagyok a leghosszabb ideje miniszterelnöki pozícióban lévő vezető, ötgyermekes családapa. A szabadság földjén beszélhetek most, ott, ahol a szabadság fényesebben ragyog, mint bárhol máshol” – fogalmazott a kormányfő.

Egy adózási javaslat is elhangzott

Az elmondott beszéden talán van egy pont, ami ennél fontosabb is lehet a magyar emberek számára. Hiszen Orbán Viktor úgy fogalmazott az előadásában, hogy „azért küzdünk, hogy kiterjesszük az élethosszig tartó szja-mentességet a háromgyerekes anyák számára is”. Ez közvetlenül azt követően hangzott el, hogy a magyar kormányfő a röviden összefoglalta és felsorolta a családokat támogató kormányzati lépéseket.

Ez egy nagyon fontos változás lenne, hiszen jelenleg az szja-mentesség négy gyermek után jár az édesanyjuknak.

A Portfolio emlékeztet rá, hogy a miniszterelnök nem most tett erre először ígéretet, mivel 2020 elején már megemlítette ezt a tervét. Most ennek fényében úgy néz ki, hogy erről a tervéről nem tett le, és a kormány továbbra azon szeretne dolgozni, hogy ezt a felső határt egy gyerekkel csökkenteni tudja.

Nagy hangsúlyt kapott a magyar adórendszer

Orbán Viktor részletesen kitért a magyar adórendszerre, felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban a legalacsonyabb a magyarországi társasági adót. De a beszédében szóba került a globális minimumadó aktuális kérdései mellett: a miniszterelnök szerint az összes európai ország megadta magát a globális minimumadónak.

Szerinte Magyarország az utolsó állam, ami még ellenáll ennek, és szerinte az, hogy az amerikaiak felmondtak egy korábban megkötött adóegyezményt egy bosszú volt a baloldaltól, és elfelejtették, hogy Oroszországgal van egy hasonló bilaterális egyezményük.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én.  Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön