256 milliárd forintos többletet produkált az államháztartás júliusban

2022.08.08. 12:57
Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 255,7 milliárd forintnyi többletet ért el, szemben az előző havi 155,3 milliárd forintos deficittel – írja az MTI.

Mindez a Pénzügyminisztérium hétfőn kiadott gyorstájékoztatójából derült ki. A júliusi eredmény a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezzel 2636,5 milliárd forintra csökkent az év elejétől kezdve folyamatosan csak halmozódó deficit (a 2022-es év végére a kormányzat 3152,7 milliárd forintos hiánnyal számolt).

A Pénzügyminisztérium szerint július végén a központi költségvetés 2729,5 milliárd forintos hiányt mutatott. Mindeközben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 125,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok viszont 218,8 milliárd forintos többletet mutattak, így jött ki a végeredmény.

A tájékoztató szerint az egy évvel korábbi adatokkal összevetve a központi alrendszer hiánya 832,8 milliárd forinttal nagyobb, miközben a központi költségvetés 1108,6 milliárd forinttal magasabb deficitet mutatott most a tavalyinál. A társadalombiztosítási alapok hiánya 96,1 milliárd forinttal csökkent, a pénzalapok többlete 179,7 milliárd forinttal nőtt. A költségvetés kiadásai közül a nyugellátásokra fordított 2800,4 milliárd forint 493,8 milliárd forinttal meghaladta az egy évvel korábbi kifizetést, a gyógyító-megelőző ellátásokra pedig 196,0 milliárd forinttal többet, 1253,7 milliárd forintot fordított a kormány július végéig.

Erős lábakon áll a költségvetés

A Portfolio szerint a júliusi adatok azért is meglepőek, mert ugyanebben a hónapban az előző években sosem mértek ilyen nagy többletet (sőt az év hetedik hónapjában inkább a hiány az, ami magas szokott lenni).

Mindebből pedig arra lehet következtetni, hogy a költségvetés a nehéz gazdasági helyzet ellenére is stabil, erős alapokon áll. 

A Pénzügyminisztérium közleményében azt írták: az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika jelentősen megnöveli a költségvetés kiadásait, de a kormány továbbra is elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett. Mindent megtesznek azért, hogy a háború árát ne a magyar emberek fizessék meg, és hogy az idei költségvetés biztosítja a forrásokat a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő fenntartásához, a munkahelyek megőrzéséhez, a családok és a nyugdíjasok védelméhez.