Az orosz olaj hiányozni fog a Molnak, esik a részvény árfolyama

B RKL20220717005 (1)
2022.08.09. 14:36
Kedden robbant a hír, hogy az oroszok leállították az uráli olaj Barátság kőolajvezetéken történő szállítását, így már öt napja nem érkezik olaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba. A Budapesti Értéktőzsdén a Mol-részvény árfolyama kedden 13:43-ig már 5,3 százaléknál is többet esett, ez azonban még csak a kezdet, ha az olaj hosszú időn keresztül nem érkezne Oroszországból.

Lassan már öt napja nem érkezik Magyarországra az olcsó orosz uráli olaj, azonban az ezzel kapcsolatos információ csak kedden került nyilvánosságra.

Az orosz kőolajszállítások leállításáról szóló hírre a Mol részvényárfolyama azonnal esni kezdett, és a hétfői 2936 forintos záróárfolyamához képest kedden 13:43-ig 5,31 százalékos lejtmenetet követően 2780 forintra esett, 14:06-kor pedig 2784 forinton állt. 

A részvénypiaci reakció minden bizonnyal a bejelentés hatása, hiszen a piac elkezdte árazni az esemény Molra gyakorolt hatását. A Mol-részvény árfolyamának néhány órás esése még csak a kezdet, és amennyiben ez az orosz olajszállítmányokkal kapcsolatos ellátás nem lesz biztosított, a Mol részvényárfolyamát kiemelt figyelemmel kísérjük.

A veszély mértékét a Mol is érzékelte, hiszen néhány órával a hír megjelenése után már felajánlották, hogy mivel nálunk nincsen a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó embargó, ezért a Mol az oroszok helyett kifizetné a olaj Magyarországra szállításával kapcsolatos tranzitdíjat, melyet az oroszok a pénzügyi utalásokra vonatkozó szankciók miatt július 22-dike óta technikailag nem tudnak teljesíteni. Ha ebbe belemegy az orosz fél, akkor rendeződhetne a helyzet, hiszen elhárulna az orosz olaj érkezését ellehetetlenítő akadály.

(Borítókép: A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik üzemanyagtöltő állomása Budapesten 2022. július 17-én. Fotó: Róka László / MTI)