Megjelent a rendelet a rendkívüli hitelmoratóriumról

2022.08.09. 08:23
A törlesztési moratóriumot az agráriumban 2023 év végéig lehet majd igénybe venni, a gazdálkodók hitelfelmondási moratóriumot kapnak, az aszálykárokhoz pedig gyorsított biztosítói kifizetést ír elő a kormány.

Mint arról beszámoltunk, öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs az országot sújtó történelmi aszálykár miatt. Ennek részeként a kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire.

A pénzügyi rendeletek az augusztus 8-ai Magyar Közlönyben meg is jelentek a szükséges formanyomtatványok tartalmával együtt.

Az adós a kérelem benyújtására akkor jogosult, ha növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások, erdőgazdálkodás, halászat, halgazdálkodás szakágazatból származó 2021. évi – az eladott áruk beszerzési értéke nélkül számított – nettó árbevétele eléri a 2021. évi nettó árbevételének 50 százalékát, vagy a hitel célja megfelel e szakágazatok valamelyikének – számolt be a Portfolio.

Emellett a felmondási moratórium is életbe lép, az érintettek hitel- és lízingszerződése tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt 2023. december 31. napjáig felmondással nem szűnhet meg.

A rendeletben megjelent továbbá: felgyorsítják a biztosítók aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.